Da Vrbas sa okolinom ne odustaje od svoje prepoznatljivosti po kvalitetnom uzgoju svinja i svinjskim proizvodima svedoči i primer Željka Radovanova iz Bačkog Dobrog Polja. On se tim poslom bavi već 17 godina, a kako ističe danas je bavljenje svinjarsvom teže nego ikada.
Da Vrbas sa okolinom ne odustaje od svoje prepoznatljivosti po kvalitetnom uzgoju svinja i svinjskim proizvodima svedoči i primer Željka Radovanova iz Bačkog Dobrog Polja. Ovaj proizvođač se još kao dete interesovao za gajenje svinja dok se njegov otac time bavio. Tokom godina njihova proizvodnja se usavršavala i broj svinja se povećavao, a kada je cena padala tada se i broj svinja smanjivao. Radovanovi su uvek pratili trendove s jednim ciljem a to je opstanak na tržištu.
Iako danas kada se pomene svinjarstvo asocijacija pada na Srem i tamošnju proizvodnju, Željko već 17 godina tvrdi da u ovom delu Srbije nije usamljen slučaj kada je o ovoj poljoprivrednoj grani reč i da danas proizvođači jednostavno jedni bez drugih ne mogu. Kako Radovanov tvrdi porodično gazdinstvo u kojem učestvuju njegova supruga i troje dece možda nije veliko, ali je zato kvalitetno. Kod njihovih svinja naglasak je na dobroj genetici i kvalitetu ogoja.
Prema Željkovim rečima ključ uspešne proizvodnje prasadi i tovljenika je menadžment ishrane. Hranu pravi sam a premikse kupuje. Ipak, danas je svinjarstvo, čini se, kada se celokupna proizvodnja sagleda teže nego ikada. Svu svoju robu Radovanov plasira jednoj mesari u selu Kucura nedaleko od Vrbasa sa kojom već godinama ima izuzetnu saradnju. Kao i većinu svinajra u Srbiji i Željka muči ista problematika, a o čemu je reč pogledajte u video prilogu:
Foto: Gellinger / Pixabay
Povezana stočna vrsta
Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]
Tagovi
Autor
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/