Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 24.10.2021. 10:00

Traje rasprava o dobrobiti životinja - šta bi mogao da donese novi zakon?

Evropska komisija intenzivno radi na zakonu o dobrobiti životinja, a u sklopu strategije "Od polja do stola". Zanima ih šta na ovu temu ima da kaže i poljoprivredna javnost.

Foto: Depositphotos/Kintop
  • 232
  • 10
  • 0

U sklopu strategije "Od polja do stola" Evropska komisija protekle nedelje pokrenula je šire javno savetovanje o reviziji zakona o dobrobiti životinja. Ambicija je predstaviti zakonodavni predlog državama članicama i Evropskom parlamentu u roku od dve godine. 

On se prvenstveno odnosi na transport živih životinja u treće zemlje jer se smatra kako mnoge tokom putovanja trpe glad, žeđ i vrlo loše uslove zbog čega oboljevaju i umiru. Poslednji najveći takav slučaj zabeležen je proletos. Tada je više od 2.000 goveda moralo biti usmrćeno nakon što su više od tri meseca plovili morem. Novim predlogom odrediće se u koje vreme životinje mogu da se prevoze, pod kojim uslovima, a tražiće se i prisustvo veterinara koji će o njima brinuti tokom putovanja kao i postavljanje sigurnosnih kamera kojima će se pratiti njihovo ponašanje. 

Druga tačka je držanje stoke na farmama što se najviše tiče uzgoja u kavezima, ali i boksevima, a tu je temu pokrenula evropska građanska inicijativa "Okončajmo doba kaveza". Osim toga, zasniva se i na kvalitetnoj ishrani, dobrom okruženju, zdravlju i uopšteno brizi o životinjama. Ovaj se deo predloga odnosi i na zahtev o označavanju proizvoda koji će EU potrošačima dati informacije o tome da li su uvezeni artikli dobijeni od životinja koje nisu uzgojene u skladu sa pravilima kojih moraju da se drže EU stočari. 

Tu je njihova dobrobit u trenutku klanja kao što je, na primer, omamljivanje živine tako što im se glave uranjaju u električnu kupku, ali i omamljivanje svinja pomoću CO2, primenu električnog štapa ograničiti samo na ophođenje prema govedima i slično.

Sve predloge detaljnije možete proučiti u dokumentu ispod teksta

Povodom pokretanja rasprave, poverenica za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kiriakides izjavila kao je dobrobit životinja merilo civilizovanih društava te da se bez njenog uzimanja u obzir ne bi mogla da postigne održiva proizvodnja hrane, zbog čega i jeste stub ove strategije. Istakla je kako građani EU brinu o životinjama i žele da Evropska komisija više čini za njih pa da im je zbog toga bitno njihovo mišljenje u vremenu kada razvijaju buduća evropska pravila o njihovoj dobrobiti. 

"Takođe ćemo posebnu pažnju obratiti na to što na ovu temu imaju reći poljoprivrednici, učesnici prehrambenog sektora, nevladine organizacije i javne institucije", poručila je. 

Javno savetovanje trajaće do 21. januara 2022. godine, a u njegovu prvom delu do sada je objavljeno gotovo 1.000 komentara. Pristupiti mu možete putem ovog linka


Dokumenti


Tagovi

Dobrobit životinja Javno savetovanje Evropska komisija Transport životinja Omamljivanje Klanje Uzgoj u kavezu Stela Kiriakides


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]