Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hormona
  • 10.06.2022. 18:00

Traži se ukidanje "farmi krvi" koje izvlače hormon iz ždrebnih kobila

Dobijeni hormon se koristi u Velikoj Britaniji i Evropi za povećanje reprodukcije kod svinja, krava i drugih uzgajanih životinja.

Foto: Depositphoto/anjajuli
  • 347
  • 80
  • 0

Islandska praksa uzimanja krvi od kobila za stvaranje hormonskih proizvoda koji povećavaju reprodukciju kod uzgojenih životinja izazvala je zabrinutost u Evropskoj uniji, prenosi Guardian.

Na ovom ostrvu je 80.000 konja, a više od 5.000 na 119 farmi se koristi za proizvodnju PMSG-a, široko dostupnog u Velikoj Britaniji i Evropi.

Da li će zabraniti proizvodnju?

Veliki je pritisak da se zabrani proizvodnja hormona ekstrahovanog iz gravidnih (ždrebnih) kobila. Ovakva praksa je okarakterisana kao okrutna. Dobijeni hormon se koristi u Velikoj Britaniji i Evropi za povećanje reprodukcije kod svinja, krava i drugih uzgajanih životinja.

Pre nego što se pretvori u prah i otpremi širom sveta, gonadotropin serum se ekstrahuje iz gravidne kobile tokom letnjih meseci. Postoje posebna mesta na kojima se to radi, a nazvana su "krvavim farmama".

Aktivisti za dobrobit životinja na Islandu koji su ih posetili sa ekipom Guardiana, ukazuju na svu agoniju kroz koju prolaze jadne životinje - slomljene boksove i ograde prekrivene tragovima ugriza. Tajni snimci koje su aktivisti uspeli da snime pokazuju uznemirene kobile koji se ritaju, grizu i bore u skučenom prostoru pre nego što im uguraju kanilu u jugularnu venu.

Evropska Komisija je saopštila da je zabrinuta zbog tretmana kobila, a Evropski parlament poziva na zabranu uvoza hormona. Sve više je glasova da se ovakva proizvodnja zabrani. Međunarodna koalicija od 17 nevladinih organizacija je krajem marta protiv Islanda podnela tužbu Nadzornom telu Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA), koje prati poštovanje pravila Evropskog ekonomskog prostora (EEA) na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Island se optužuje da je prekršio zakon EEA o zaštiti životinja koje se koriste u naučne svrhe. Navodi da bi tamošnje vlasti trebalo zabraniti prikupljanje krvi.

Traže se bolji uslovi za konje (Foto: Depositphotos/accept001)

Islanđani nisu znali šta se dešava

Podrška zabrani je sve glasnija. Sve je više Islanđana koji se protive ovom proizvodnom procesu. Opoziciona stranka je predala u parlament nacrt zakona kojim se poziva na zabranu. Islandsko odeljenje za ribarstvo i poljoprivredu je osnovalo radnu grupu koja ovog leta treba da predstavi rezultate istrage i nalaza. Stručnjaci su zabrinuti zbog velike količine krvi koja se uzima. Dakle, kompanija Isteka saopštila je da svake nedelje uzima pet litara krvi od kobila tokom osam uzastopnih nedelja. To je četiri puta veća količina od navedene u međunarodnim smernicama. Stručnjaci kritikuju ovu praksu i navode da se radi o zlostavljanu životinja i izuzetnoj okrutnosti.

Zanimljivo je da ove farme posluju već 40 godina, a da sami Islanđani nisu imali pojma šta im se dešava u komšiluku dok nije objavljen tajni snimak.

"Nisam imao pojma da ovo radimo i bio sam šokiran kada sam to video", rekao je predsednik Udruženja islandske turističke organizacije Bernhetur Halštutir. Sličnog mišljenja su i drugi stanovnici i vlasnici konja.

U Nemačkoj je između 2016. i 2019. godine dato krmačama 6,4 miliona pojedinačnih doza PMSG-a. To je ekvivalent oko 32.000 litara krvi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu hormon se može legalno nabaviti kod licenciranog veterinara, s dostupnim proizvodima uključujući vaginalne sunđere za ovce, koje podstiču rano jagnjenje.

EU ne može da nametne svoje standarde dobrobiti životinja u trećim zemljama i mora poštovati pravila Svetske trgovinske organizacije. Zbog toga EK nastavlja da se bavi značajem poboljšanja uslova za konje uključene u proizvodnju PMSG-a na multilateralnom nivou u okviru Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Pored Islanda, ova proizvodnja je razvijena u Argentini i Urugvaju.


Tagovi

Island Krvave farme Hormon reprodukcije Dobrobit životinja Gonadotropin serum


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.