• Živinarstvo
  • 28.02.2018. 08:00

Trend opadanja matičene živine u Vojvodini

U 2013. godini ukupno je bilo 336.673 matičnih jata u eksploataciji, a prošle godine 207.701.

  • 415
  • 47
  • 0

Tokom protekle godine zabeležen je trend opadanja matičene živine na teritoriji Vojvodine. Ipak, u januaru ove godine zabeležen je nešto povećan broj živine koja je ušla u eksploataciju. U 2013. godini ukupno je bilo 336.673 matičnih jata u eksploataciji, sledeće godine 180.155, potom 288.243, pre dve godine 271.208 i prošle godine 207.701 matično jato.

"Protekli period karakterišu i velike transformacije u živinarstvu -  mnogi mali proizvođači sa jatima od 1.000 do 3.000 jedinki, prestali su ovim da se bave, dok je Agroživ prestao sa odgojem roditeljskih jata", kaže dipl. inž. Siniša Bjedov sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Konkurs za opremanje stočarskih farmi u martu

On je pomenuo Konkurs za raspodelu sredstava iz godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa u AP Vojvodini u 2017. godini, rekavši da su živinari od 11 mera konkurisali na devet i to osam odgajivačkih organizacija. Dodao je da se konkurs za opremanje stočarskih farmi očekuje u martu.

Konkurisanje
Živinari su od 11 mera konkurisali na devet (Foto: Print Screen prezentacija sa Dana živinara)

"Najaktuelnije u 2017. godni bilo je to što je Pravilnikom o uslovima i postupku davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini živina vraćena u obračun za zemljište. Koeficijent za obračun površine poljoprivrednog zemljišta je 0,4 za umatičenu živinu i 0,25 za ostalu živinu", ističe Bjedov.  

Pravilniko o uslovima i postupku davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini potražite ispod teksta!

Foto: Olivier Duval / Flickr


Dokumenti


Tagovi

Siniša Bjedov Umatičena živina Korišćenje poljoprivrednog zemljišta


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pošto mi se javilo dosta vas zainterosovanih kakvo je to vino od zove i na čemu vaš enolog danas radi, odlučio sam da podelim sa Vama deo procesa proizvođenja vina od muskt-hamburga i aronije! Biće možda za tridesetak litara u kome svi učim... Više [+]