Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslovi na farmi
  • 01.06.2018. 12:00

Tretiranje insekata u stočarskim objektima

Tokom proleća i leta su muve i drugi insekti redovni stanovnici objekata za držanje stoke. Oni mogu biti izuzetno štetni, pa ih je zato potrebeno redovno suzbijati, uz obaveznu asistenciju stručnjaka.

Foto: Flickr / Alper Çuğun
  • 2.125
  • 149
  • 0

Insekti su, tokom prolećnih i letnjih meseci, redovni stanovnici stočarskih objekata jer im uslovi u takvom okruženju izuzetno pogoduju. Stajnjak, ostaci hrane, vlaga i toplota su odlični uslovi za razvoj insekata, a pre svih muva. Međutim, kako objašnjeva diplomirani inženjer poljoprivrede Dragan Gunjak, bez obzira na to o kakvoj vrsti insekata je reč, njihovo prisusvo u štalama je veoma štetno

Podići higijenu u štalama na viši nivo

Zato je prema Gunjakovim rečima, neophodno je pristupiti potpunom uništavaju ili smanjuju broja insekata na prihvatljiv nivo. On dodaje da, takođe, treba preduzeti sve potrebne mere, da bi se sprečio njihov ulazak u objekte i onemogućiti razmnožavanje u okolini i u objektu, podizanjem nivoa higijene mesta koja su podesna za njihov razvoj, pre svega uklanjanjem ostataka hrane.

Insekticide koristiti pod nadzorom stručnjaka za dezinsekciju

Kako tvrdi, Dragan Gunjak, najbolji način uništavanja insekata je hemijskim tretmanom, ali pri tome treba voditi računa o upotrebi insekticida koji su otrovni za ljude i životinje. Njihovo korišćenje mora biti pod nadzorom i uputstvom stručnjaka za dezinsekciju. Sredstva treba da imaju dozvolu za upotrebu u stočarstvu. Nepravilna upotreba hemijskih sredstava za uništavanje insekata može da dovede do pojave štetnih ostataka u mesu i mleku. Gunjak naglašava da pre početka tretmana insekata na sve otvore na stočarskim objektima i prostorijama za mleko treba postaviti zaštitne mreže da bi sprečavala ulazak insekata u te objekte.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stočarstvo Farma Insekti Zaštita


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.