Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita goveda
  • 17.12.2022. 07:30

Tri su stvari dovoljne za zaštitu goveda na otvorenom

Rase goveda koja se uzgajaju na otvorenom dobro podnose nisku temperaturu i padavine. Ali, treba ih zaštititi od vetra.

Foto: Depositphotos/olgavovk22
  • 382
  • 89
  • 0

Znamo da goveda puno lakše trpe niske nego visoke temperature, a rasama koje su prilagođene za uzgoj na otvorenom ne smeta ni kiša ni sneg. Čak, struka kaže da su takva goveda čistija, imaju kvalitetniju, suvu dlaku koja ih bolje štiti od hladnoće u odnosu na onu koja je zaprljana u, često, vlažnoj štali

Ono što predstavlja problem je jaki vetar pri vrlo niskim temepraturama koji izaziva nelagodnost životinjama i može biti opasan po njihovo zdravlje. Zato im treba obezbediti zaklon od jakog vetra, koji će ih posebno zaštititi kada su mokra. 

Bale, grede i cerada

Biće im dovoljna živa ograda, šumarak ili kakav greben na kraškom pašnjaku. U slučaju da nema prirodne zavetrine, preporučljivo je napraviti vetrobran, a tu mogu pomoći bale slame, nekoliko greda i cerada. 

Takvu su zaštitu napravili mladi stočari Sebastian i Karo Šmit iz nemačke savezne države Baden-Vurtembergišen, u okrugu Sulzdorf, dakle na samom istoku te zemlje. 

Na pašnjak su dovezli desetak bala slame, postavili ih jednu na drugu pa na njih drvene grede. Sve su prekrili ceradom, što je osim goveda, zaštitilo i seno kojim ih hrane.  

Ne mogu do slame

Na pitanje ne pojedu li životinje slamu, Karo kaže da to ne predstavlja problem jer ih štiti mreža u koju su bale umotane. Ispod videa na Instagramu je napisala kako je ova zaštita prošle godine preživela zimu, a da je stoka nije pojela.


Tagovi

Zaštita goveda Goveda na otvorenom Krava tele Goveda i zima Instagram Pašnjački uzgoj Zaštita od vetra


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.