Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana goveda
  • 16.09.2023. 12:00

Troškovi ishrane muznih krava sve su veći problem - kako uštedeti?

Da li je moguće napraviti uštede, a imati dobru proizvodnju mleka?

Foto: Miljan Erbez
  • 133
  • 22
  • 0

U zadnjih nekoliko godina, uglavnom kao posledica globalnih dešavanja, učešće troškova ishrane u proizvodnji mleka mnogo varira, i većinom raste. Slično, je i sa drugim troškovima iako se može reći da oni nisu rasli istim tempom, a i zbog nižeg učešća njihova variranja imaju manji efekat na ekonomičnost proizvodnje mleka.

Najčešće rast ovih troškova nije prepoznat pravovremeno od sledećih u ovom lancu vrednosti, tj. otkupljivača, ali i one strane koja podržava proizvodnju mleka, te mlekari neretko izgube značajna sredstva do uspostavljanja ravnoteže na tržištu.

Ishrana na pašnjacima

Jedan deo kategorija, npr. junice i zasušene krave se mogu jedan period držati na pašnjacima, kako bi se smanjila briga oko njih i priprema hrane. Naravno, ukoliko postoji ovakva opcija i ako govorimo o područjima sa intenzivnijom proizvodnjom mleka, gde se inače grla drže u stajama celo vreme. Može se možda i uz saglasnost opštine organizovati na opštinskim pašnjacima, ili čak nekoliko poljoprivrednika zajedno, kako bi se optimizovalo i vreme praćenja i dodatnih aktivnosti.

Junice i zasušene krave se mogu jedan period držati na pašnjacima (Foto: Miljan Erbez)

Promene u suvoj materiji u silaži, a zatim i u TMR (ukupan mešani obrok), često mogu da budu značajan faktor koji doprinosi razlikama između očekivanog i stvarnog unosa hrane. Kukuruzna silaža može da varira za preko 10 odsto u kvalitetu iz dana u dan. Ovo je naravno uslovljeno i kvalitetom spremanja silaže, delom njive sa koje je skinut kukuruz tj. razlike u prinosu, zrelosti, učešću SM, odnosno NDF i AF, temperaturi sušenja, više hibrida u silaži, razlici između silo trenčeva u kojima smo silirali kukuruz i drugo. Ali nejednakost je, može se reći, standardna boljka, koja može da bude manje ili više izražena.

Kukuruzna silaža čini približno polovinu suve materije obroka. Da bi se smanjio ovaj uticaj na proizvodnost mleka, preporučuje se češća analiza hraniva. Npr. jednom nedeljno ili dva puta mesečno, a u zavisnosti od broja grla i aktuelne proizvodnje mleka, uvažavajući prosečan broj dana od početka laktacije u stadu. Pa da znate da li doza treba biti pojačana ili ne.   

Krave vole da imaju određene rutine i čak i male varijacije u vremenu kada su krave inače navikle da dobiju hranivo u jasle odnosno na krmni sto, može uticati na nivo konzumiranja hrane.

Grupišite krave

I dobrom organizacijom ishrane u odnosu na proizvodnost pojedinih grupa, starosnih kategorija, (broj laktacije, deo laktacije, genetske predispozicije), može pomoći u uštedi hraniva odnosno dodataka, a posebno onog dela koje nabavljamo sa strane, odnosno ono što nije proizvedeno na gazdinstvu.

Recept mora da bude precizan, ne rasipajte hranljive materije. Dobro odredite potrebne količine svih relevantnih sastojaka za vaš TMR. Konsultujte se i sa drugim mlekarima, sa predstavnicima proizvođača/distributera hraniva sa kojima sarađujete, a nije na odmet ni malo literature.

Rasporedite obroke - ako primetite da hranivo previše dugo ostaje na krmnom stolu, možda da probate da taj obrok "razbijete" na dva. Krave vole svežiji obrok, hranivo će manje biti "uprljano" muvama i veće su šanse da krave sve "pogrebu sa tanjira".


Tagovi

Ishrana goveda Doziranje obroka za krave Muzne krave Ispaša goveda Proizvodnja mleka Otkup mleka


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mleka.