Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 11.10.2023. 10:30

U Čačku i Kragujevcu pada cena prasadi, skuplja jagnjad

Na pijaci žive stoke u Čačku je zabeležen rast prodajne cene jagnjadi, u odnosu na poslednju sedmicu septembra, a takođe i na stočnoj pijaci u Kragujevcu u prvoj sedmici oktobra.

Foto: Depositphoto/idal
  • 427
  • 60
  • 0

U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je rast otkupne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma, prenosi STIPS. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 800 din/kg. Rast prodajne cene tovnih bikova iste rase telesne mase preko 500 kilograma zabeležen je na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominirao je iznos od 350 din/kg. U klanicama na području raškog regiona bila je, takođe, viša otkupna cena iste kategorije goveda.

Tokom prve sedmice oktobra u klanicama na području južnobačkog regiona zabeležen je pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kg. Dominirao je iznos od 340 din/kg, a obim otkupa bio je prosečan. Klaničari sa područja pirotskog regiona po višoj su ceni otkupljivali krave za klanje protekle sedmice uprkos dobroj ponudi. Dominirao je iznos od 280 din/kg. Na stočnoj pijaci u Pirotu su se mogla pazariti telad simentalske rase telesne mase do 160 kilograma, po dominantoj ceni od 600 din/kg.

Dobra ponuda i prodaja prasadi u Čačku

Na stočnoj pijaci u Čačku registrovan je pad prodajne cene obe kategorije prasadi, pošto su se grla telesne mase do 15 kilograma mogla pazariti po dominantnoj ceni od 350 din/kg, dok je kod grla telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos os 320 din/kg. Dobra ponuda, a i prodaja je bila na zavidnom nivou.

U klanicama na području južnobačkog ragiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pa je u kategoriji prasadi dominirao iznos od 440 din/kg, a u kategoriji tovnih svinja 280 din/kg.

U južnobačkom regionu došlo je do rasta cene prasadi (Foto: Depositphoto/alex.wolf)

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kragujevca, na pijaci žive stoke u ovom gradu bili su jeftiniji prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma, tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmače. Za razliku od njih bila je viša prodajna cena tovnih svinja preko 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg. 

Skuplja jagnjad?

Na pijaci žive stoke u Čačku je zabeležen rast prodajne cene jagnjadi, u osnosu na poslednju sedmicu septembra, pošto se dominirao iznos od 430 din/kg. Rast prodajnih cena jagnjadi (420 din/kg), jaradi (320 din/kg), dviski (200 din/kg), ovaca (180 din/kg) i koza (120 din/kg), je karakteristika prve sedmice oktobra na stočnoj pijaci u Kragujevcu.

Na stočnoj pijaci u Leskovcu mogla su se pazariti jagnjad po dominantnoj ceni od 400 din/kg. Evidentirana je i prodaja ovaca, jaradi i koza, a cene su bile nepromenjene i odnosu na predhodni period.


Tagovi

STIPS Cena teladi Cena bikova Cena junadi Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena jagnjadi Cena jaradi Cena koza Cena dviski


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva