AgroKlub.rs

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Stočarstvo » U Kovilju ptičji grip na gazdinstvima

U Kovilju ptičji grip na gazdinstvima

Ptičji grip

U Kovilju ptičji grip na gazdinstvima

Datum: 11.12.2016. 09:00

Kategorija:

Stočarstvo

Inspekcijske službe utvrdile su da je živina u dva gazdinstva u Kovilju zaražena ptičijim gripom. Zaražena živina je uništena, a šteta će biti nadoknađena vlasnicima.

Načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković izjavio je da su inspekcijske službe utvrdile da je živina u dva gazdinstva u Kovilju zaražena ptičijim gripom. Kako prenosi portal 021.rs on je rekao da je zbog toga u Kovilju sprovedena opsežna akcija i da su blokirane tri ulice uz vodu u tom selu.

Prema Novakovićevim rečima, živina koja je zaražena pričijim gripom je uništena, a država će štetu nadoknaditi vlasnicima. On je dodao da na sreću šteta neće biti velika jer bolest nije otkrivena na farmama već je reč o manjim grupama jata u porodičnim gazdinstvima.

Apel vlasnicima da živinu ne drže na otvorenom

Načelnik Južnobačkog okruga je pozvao vlasnike da živinu drže u zatvorenom prostoru, odnosno da je ne puštaju napolje da ne bi dolazila u kontakt ni sa komšijskom živinom, ni sa pticama lutalicama, kako je pojasnio, jer one takođe raznose virus ptičjeg gripa, s obzirom da su dolazili u kontakt sa zaraženim labudovima.

Milan Novaković je ponovio da apsolutno ne postoji opasnost za zdravlje ljudi, naglasivši da su veterinarske ekipe dobro organizovane, da su angažovani svi veterinari na području Novog Sada i da je Veterinarska uprava iz Beograda u Kovilj poslala ekipu najstručnijih ljudi.

Kontrola pojačana - prate se sva sumnjiva ponašanja živine

Novaković je istakao da naučni Veterinarski institut permanentno uzorkuje i prati sva sumnjiva obolenja i ponašanja kod živine. Akcija je kontrolisana, dok se reon zahvaćen ovom bolešću neprekidno kontroliše. On je izrazio nadu da širenja zaraze neće biti i još jednom apelovao na vlasnike živine da poštuju savete stručnjaka i živinu drže u zatvorenom kako bi se onemogućilo širenje bolesti.

Pojava ptičjeg gripa na području Kovilja detektovana je 29. novembra i to kod divljih labudova. Od tada je uginulo 15 jedinki tih ptica, a utvrđeno je, kako je rekao ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov, da je 7 labudova uginulo kao posledica zaraze ptičjim gripom.

Izvor: 021.rs

Foto: pixabay.com,AngelaQuinn

Broj pregleda članka: 1758; Uspešnost članka: 256.9

Tagovi: Vojvodina, Inspekcija, Veterinarstvo, Kokoške, Labudovi, Živina, Ptičji grip, Živinarstvo, Kovilj

Ključne reči članka: u, kovilju, pticji, grip, na, gazdinstvima, gripom, kovilju, načelnik južnobačkog okruga


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.