AgroKlub.rs

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Stočarstvo » U Raški 74 svinje ubijene zbog bruceloze

U Raški 74 svinje ubijene zbog bruceloze

Bolesti svinja

U Raški 74 svinje ubijene zbog bruceloze

Datum: 28.11.2016. 08:00

Kategorija:

Stočarstvo

Opasnom bolešću životinja koja može da se prenese na ljude, na teritoriji Raške zaražene su 74 svinje. Nagli porast broja obolelih životinja zabrinuo je stočare, ali i veterinare.

Brucelozom, jednom od najopasnijih bolesti koja se sa životinja prenosi na ljude, na teritoriji Raške zaražene su 74 svinje. Kako prenose novosti.rs u onim gazdinstvima u kojima su otkrivene, obolele životinje su odmah i ubijene. I veterinare i stočare naročito brine to što se prethodnih dana broj zaraženih svinja naglo povećao.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, dosada je proverom nerasta na 5 gazdinstava utvrđena bruceloza kod jedne životinje. Veterinari ovih dana kontrolišu 21 gazdinstvo u raškoj oblasti. Kako kažu u resornom ministarstvu postupak suzbijanja i iskorenjivanja bruceloze počeo je još u avgustu. Tada je pregledana 151 svinja na 62 gazdinstva. Gotovo polovina životinja tada je bila zaražena brucelozom i sve one su ubijene.

Meso zaraženih životinja opasno po zdravlje

Kako objašnjava profesor stočarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Vitomir Vidović, zaražene životinje odmah moraju biti ubijene. Njihovo meso nije za ljudsku ishranu jer ukoliko nije dobro termički obrađeno, bruceloza može da pređe sa životinja na ljude. Zato su zabranjeni za upotrebu slanina, kobasice i ostale prerađevine, kao i mleko i sir od zaraženih životinja.

Prema rečima profesora Vidovića, to je ozbiljna bolest koja napada muške i ženske polne organe. Zbog toga se i rade analize krvi kod životinja na određene bolesti, između ostalog i na brucelozu. On tvrdi da je propust veterinara razlog zašto bolest nije otkrivena na vreme. Bruceloza se prenosi sa jedne na drugu životinju, pa zbog toga zaražene životinje treba brzo pronaći i ubiti, kako se ne bi zarazili i ljudi. Vidović ističe da je ponekad teško naći uzročnika ove bolesti jer mogu da je donesu i divlje životinje.

Veterinari najčešće posumnjaju na ovu bolest kada dođe do pobačaja kod životinja. Preko izlučevina, bruceloza se prenosi na druge životinje i ljude. Ova bolest se ne leči, a zabranjena je i vakcinacija. Najčešće je imaju ovce, krave, koze i svinje.

Foto: bigstockphoto.com/Axente Vlad

Broj pregleda članka: 1413; Uspešnost članka: 109.65

Izvor: Novosti.rs

Tagovi: Stočarstvo, Svinje, Meso, Bolest, Veterinarstvo, Zaraza, Bruceloza, Svinjarstvo, Vitomir Vidović, Raška

Ključne reči članka: u, raski, 74, svinje, ubijene, zbog, bruceloze, životinja, životinje, bruceloza, bolest, ubijene, zaraženih, prenosi, bolesti, svinje, ljude


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.