Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Antraks
  • 27.08.2015. 17:00

U Sloveniji goveda zaražena antraksom!

Zbog bolesti koja je uzrokovala uginuće 7 krava, područje će biti pod nadzorom 50 godina!

Foto: pixabay.com
  • 95
  • 6
  • 0

Na jednom od bivših državnih pašnjaka u Bistri, sada u vlasništvu zemljišta banke, blizu slovenačke Postojne, prošle nedelje je uginulo 7 teladi iz stada od ukupno 43 životinje. Laboratorijskim analizama je potvrđeno da su životinje bolovale od bedrenice (antraksa).

Zbog toga su preduzete sve potrebne mere za iskorenjivanje te bolesti i sprečavanje njenog širenja. O svemu je, takođe, obaveštena i Evropska komisija, potvrdilo je u sredu slovenačko Ministarstvo poljoprivrede.

21 PG na zaraženom području

Predviđeno je vakcinisanje životinja na širem području na kojem se pojavio antraks. Na njemu je registrovano 21 poljoprivredno gazdinstvo sa 880 goveda, 5 gazdinstava koja drže svinje, te 4 gazdinstva koja se bave uzgojem ovaca i koza.

Budući da antraks spada u grupu zoonoza, zaraznih bolesti zajedničkih životinjama i ljudima, može da se prenese i na čoveka, pa je o tom slučaju obaveštena i zdravstvena služba, a svi koji su bili u kontaktu s obolelim životinjama upućeni su na lekarski pregled.

Pašnjak na kojem su se nalazile uginule životinje je plavno područje, koje do sada nije bilo evidentirano kao teren s pojavom antraksa, pa mora biti pod nadzorom 50 godina nakon otkrivanja te bolesti. Pretpostavlja se da su spore bolesti prenesene vodom. Zato se ne isključuje mogućnost da bi u budućnosti, na tom području, moglo biti još slučajeva pojave antraksa.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Slovenija Vakcinacija Evropska komisija Goveda Nadzor Poplavno područje Anatraks Zoonoza Slovensko ministarstvo


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃