Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičiji grip
  • 23.12.2021. 18:00

U Velikoj Britaniji ubijeno pola miliona jedinki živine

Ovo je do sada najveća epidemija ptičijeg gripa sa kojom se bore, a zbog čega se zahtevaju hitne mere.

Foto: Depositphoto/potowizard
  • 101
  • 5
  • 0

Glavni veterinarski službenik Velike Britanije, Kristin Midlmis, upozorila je da uzgajivači živine i farmeri u toj zemlji rizikuju da izgube svoja jata živine i drugih ptica zbog bolesti ako ne preduzmu hitne mere biološke sigurnosti potrebne za zaustavljanje širenja ptičjeg gripa.

Od početka novembra do sada je potvrđeno više od 60 slučajeva širom zemlje. FarmingUK naglašava da se u Velikoj Britaniji suočavaju sa najvećom epidemijom ove bolesti u istoriji.

Midlmis je rekla da su glavni izvor zaraze bile divlje ptice selice:

"Registrujemo sve veći broj slučajeva ptičijeg gripa, kako na komercijalnim farmama tako i kod ptica u dvorištima širom zemlje. Mnogi uzgajivači imaju odlične standarde biosigurnosti, ali porast broja slučajeva koje vidimo ukazuje na to da se ne radi dovoljno da se on spreči", upozorava. 

Uzročnike oboljenja donose ptice koje migriraju u Veliku Britaniju iz kontinentalne Evrope, a ljudi ih lako mogu preneti sa zaraženih farmi na svojoj obući i odeći. Zbog toga je neophodno da se poštuju pravila o dezinfekciji prilikom napuštanja objekata u kojima je smeštena živina.

Uvedene su obavezne mere smeštaja za kokoške, patke, guske i sve druge ptice. Kao rezultat epidemije ubijeno je 500.000 jedinki, jer se sve one moraju uništiti u objektima gde se identifikuje ovo oboljenje. Kako bi se ublažilo širenje bolesti, prošlog meseca su uvedene obavezne mere smeštaja za ove životinje. 

Visoko patogeni ptičji grip H5N1 potvrđen je u objektima u Severnom Jorkširu i Južnom Safolku nakon niza epidemija na različitim lokacijama koje datiraju od 27. oktobra, kada je registrovan prvi slučaj u toj zemlji. 

Nova epidemija na severu Francuske

Poslednjih dana stižu vesti o zarazi na farmi pataka u bugarskom mestu Malak Dol, gde će biti uništeno njih 7.000, ali i u severnoj Francuskoj gde su trenutno pod istragom još dva moguća slučaja te bolesti. 

Prva epidemija u Francuskoj otkrivena je 26. novembra na farmi živine na severu zemlje. Prošle zime pojava ovog oboljenja dovela je do toga da su vlasti ubile više od tri miliona pataka u jugozapadnom regionu poznatom po proizvodnji paštete foie gras (pačija jetra, op.a.).


Tagovi

Ptičiji grip Francuska H5N1 Kristin Midlemis Hitne mere Najveća epidemija Foie gras


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.