Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 23.02.2023. 10:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

U Zrenjaninu će biti održan sastanak o govedarstvu Srbije

Predsednik udruženja "Agroprofit" Čedomir Keco napominje da odgajivačima goveda nisu isplaćeni očekivani podsticaji za prošlu godinu.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 107
  • 7
  • 0

Nevladina organizacija za podsticanje poljoprivredne proizvodnje "Agroprofit" iz Novog Sada najavila je da će u petak, 24. februara, s početkom u 10 časova, u zgradi Mesne zajednice Mužlja, u Zrenjaninu, biti održan prošireni sastanak Upravnog odbora udruženja i proizvodne grupe odgajivača tovnih rasa, prenosi Zrenjaninski.com.

Odgajivačima nisu isplaćeni očekivani podsticaji

Predsednik udruženja "Agroprofit" Čedomir Keco napominje da odgajivačima goveda nisu isplaćeni očekivani podsticaji za prošlu godinu, što je glavna tema među stočarima. Dodao je i da je posle niza razgovora među farmerima Upravni odbor "Agroprofita" uputio konkretne predloge Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Odboru za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije.

"Predložili smo ministarstvu da razmotri naše predloge, kako bismo nastavili napredak u tovnom govedarstvu. Kao neophodno smatramo isplatu podsticaja i sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla i premija za tov za prošlu godinu. U našoj proizvodnoj grupi više od polovine odgajivača nije dobilo novac ni po jednom osnovu", ističe Keco i dodaje da je poseban finansijski i statusni problem kašnjenje isplate za krave i nabavku priplodnih grla.

Predlog: Sprečiti uvoz teladi za tov bez primene karantina

Prema njegovim rečima, povećanje podsticaja za krave dojilje sa 40.000 na 50.000 dinara u ovoj godini stabilizovalo bi ovaj sektor. Tome bi doprinelo i utvrđivanje iznosa od deset miliona dinara po gazdinstvu za nabavku kvalitetnih grla, sa 50 odsto učešća gazdinstva. "Agroprofit" ujedno podržava predlog da se za kvalitetne mlečne krave izdvoji 40.000 dinara po grlu što bi, uz premije za mleko od 15 dinara po litri, ekonomski učvrstilo stanje u mlečnom govedarstvu.

Potrebno je, dodaje on, i da se spreči i sankcioniše uvoz teladi za tov bez primene karantina. To je u prošlosti nanelo ogromne štete farmerima, a omogućilo veliku korist uvoznicima.


Tagovi

Sastanak u Zrenjaninu Agroprofit Čedomir Keco Podsticaji Uvoz teladi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u