Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlekarska industrija
  • 19.11.2019. 15:00

Ugrožene male farme: Najveći američki proizvođač mleka proglasio bankrot?

Poslednjih nekoliko godina u SAD-u zatvorene su na hiljade farmi muznih krava. Kao razlozi navode se prekomerna ponuda, neprestano smanjenje potražnje, trgovinski ratovi, ali i alternative mleku.

Foto: Depositphotos/sauletas
  • 415
  • 52
  • 0

"Dean Foods", najveći američki proizvođač mlečnih proizvoda, prošle nedelje podneo je zahtev za bankrot.

Dean Foods sa sedištem u Teksasu distribuiše mnoge marke mleka i mlečne proizvode koje distribuira u svih 50 saveznih država. Uprkos saopštenju za medije, u kom nedavnu akciju opisuju kao "reorganizaciju", ovaj se potez može nazvati bankrotom, piše Modern Farm.  

Američka mlečna industrija, uprkos napretku u prodaji mleka u prahu Kini, očajnički se bori za opsatanak. Poslednjih nekoliko godina u toj privrednoj sili zatvorene su na hiljade farmi muznih krava. Kao razlozi navode se prekomerna ponuda, neprestano smanjenje potražnje, trgovinski ratovi, ali i alternative mleku. Takođe, američka potrošnja tečnog mleka po stanovniku pala je za 26 odsto u poslednje dve decenije, pokazuju podaci američkog Ministarstva poljoprivrede. Niko, pa ni najveći distributeri mleka, nisu sigurni od ovakvih pojava na tržištu.

Propast ovako velike tvornice mleka kao što je Dean Foods za sobom povlači niz posledica. Naime, ova kompanija bila je jedan od najvećih kupaca mleka u SAD-u, a sirovinu je kupovala sa malih i srednjih farmi. Iako su farme nezavisne, one kao i kod, na primer, uzgajivača brojlera, imaju samo jednog, velikog kupca svog mleka. Ovakva situacija nije bila najsrećnije rešenje za male farmere, ali propast i tog jedinog kupca puno je gore od bilo čega.  

Kompanija je u saopštenju najavila kako će tražiti kupce koji bi preuzeli njihov posao, a kao najizgledniji je "Dairy Farmers of America" ili DFA. Radi se o najvećoj mlečnoj zadruzi u Sjedinjenim Američkim državama. Stručnjaci koji su se bave mogućim posledicama takve kupovine kažu kako bi kombinacija DFA-Dean mogla u industriji mleka stvoriti ozbiljan monopol

Pored toga, mali mlekari boje se jer su u prošlosti DFA i Dean Foods manipulisali cenama mleka.

Lagani kolaps mlečne industrije složen je i teško je zaključiti šta se događa iza ovakve odluke.  


Tagovi

Mlekarska industrija Bankrot Dean Foods DFA Potrošnja mleka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

467


Glasova: 41

Da 8,8%

Glasova: 426

Ne 91,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]