Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski pašnjaci
  • 21.05.2024. 18:00

Ugroženi pašnjaci: Tradicionalno stočarstvo je rešenje za obnovu zemljišta i klimatske promene?

Način na koji su se stvari radile u prošlosti, tradicionalno, može dovesti do rešenja kojem danas težimo, poručuju u UN-u u izveštaju o degradaciji pašnjaka.

Foto: Shutterstock/Olga Madlewska
  • 113
  • 8
  • 1

Polovina svetskih prirodnih pašnjaka degradirana je prekomernim iskorišćavanjem i uticajem klimatskih promena čime se u opasnost dovodi prehrambena sigurnost, ali i egzistencija poljoprivrednika, objavilo je telo Ujedinjenih nacija zaduženo za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD).

Šestina svetskih zaliha hrane u opasnosti je zbog propadanja savana, močvara, pašnjaka u pustinjama, ali i travnjaka, upozorili su u UNCCD. 

Pašnjaci pretvoreni u polja useva

Rast stanovništva, urbanizacija i sve veća potražnja za hranom podstakli su stočare da uzgajaju više životinja nego što zemlja može podneti. Iz tog se razloga dogodilo i pretvaranje prirodnih pašnjaka u polja za uzgoj intenzivnih useva što je dovelo do pada plodnosti tla i pogoršanja stanja zbog suše, navodi se.

Baron Josef Or, čelni naučnik UNCCD-a, kaže da, iako postojeće stanje deluje vrlo sumorno, postoji nada da je obnova zemljišta deo rešenja za klimatske promene. Pašnjaci imaju veliku ulogu budući da čine trećinu svetskog kapaciteta za čuvanje ugljenika.

"Emisije su sigurno veliki problem, ali gde želimo da čuvamo ugljenik, gdje mu je prirodno mesto? U zemljište i u vegetaciju, i ako to nastavimo ugrožavati, ugrožavamo i rešenje", upozorio je.

Ko je najviše pogođen?

Od pašnjaka zavisi dve milijarde farmera i stočara, navodi se u izveštaju..

Ranije procena degradacije bila je 25 odsto, ali je UNCCD rekao da se najnovijih 50 odsto temelji na istraživanjima stručnjaka u više od 40 zemalja.

Najteže su pogođene Azija, Kina i Mongolija. Tamo je poljoprivredna industrija istisnula tradicionalne stočarske zajednice pa je na resursima još veći pritisak. Afrika, Bliski istok i Južna Amerika takođe beleže značajnu degradaciju, navodi se.

Vratiti tradicionalno stočarstvo

Or je rekao da vlade moraju zauzeti zajednički pristup u zaštiti zemljišta umesto da se fokusiraju na pojedinačne projekte obnove. Takođe je poručio da tradicionalne stočarske prakse mogu pomoći u oporavku pašnjaka.

"Uopšteno, način na koji su se stvari radile u prošlosti, tradicionalno, može dovesti do rešenja kojem danas težimo", rekao je dodajući da je takva praksa trajala jako dugo i da se uz prave uslove može povratiti. 


Tagovi

Ugroženi pašnjaci Tradicionalno stočarstvo Suša Obnova zemljišta Klimatske promene Ujedinjene nacije


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.