Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočni fond
  • 11.01.2023. 10:00

Ukinuta carina na uvoz prasadi radi obnove stočnog fonda Srbije?

Ministarka Jelena Tanasković navodi da će ovim merama država biti na gubitku od oko milijardu dinara.

Foto: Depositphoto/firefox
  • 308
  • 111
  • 0

Odlukom Vlade Srbije na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od ove godine je ukinuta carina na uvoz tovnih prasadi do 50 kg kao i prelevman od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i tov goveda, čime bi prema rečima resorne ministarke Jelene Tanasković trebalo da se pomogne unapređenju stočnog fonda u Srbiji, prenosi Tanjug.

"Ova mera je doneta kao mera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima sa idejom obnove stočnog fonda Srbije. Po procenama i analizama za prethodne dve godine, koje su radili republička statistika, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, nama u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi", rekla je Tanaskovićeva.

Povećaje stočnog fonda?

Kako dalje piše Dnevnik, u prethodnom periodu naš stočni fond je smanjen i strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cele držažave u ovoj godini, prema rečima ministarke, je povećaje stočnog fonda pri čemu će akcenat biti usmeren na svinjogojstvo i govedarstvo.

Da li Srbija ima sve uslove za uspešno svinjarstvo?

Ona tvrdi da će ovim merama omogućiti proizvođačima da u toku jedne godine, koliko traje njihova primena, uvezu kvalitetnu prasad koju će ovde hraniti našom hranom i koju ćemo imati za naše potrebe. Navodi da će ovim merama država biti na gubitku od oko milijardu dinara, koliko je iz ova dva izvor prihodovano prošle godine.

Inače, najviše prasadi se u Srbiju uveze iz Evropske unije.

Broj goveda, svinja i koza u padu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji, sa stanjem na dan 1. decembra 2021, u odnosu na godinu dana ranije, manji je ukupan broj goveda za tri odsto, svinja za 3,9 i koza za 3,6 odsto, dok je veći ukupan broj ovaca za 0,6 i živine za 0,7 odsto. Goveda se najviše gaje u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije - 45,5 odsto u odnosu na ukupan broj goveda na teritoriji Republike Srbije, a svinje u Regionu Vojvodine 42,3 odsto. 

U odnosu na desetogodišnji prosek (2011.-2020.), ukupan broj goveda manji je za 5,1 odsto, svinja za 6,5 odsto, koza za 6,7 odsto i živine za 9,5 odsto, a veći je broj ovaca za 1,8 odsto.


Tagovi

Uvoz prasadi Jelena Tanasković Stočni fond Ukinuta carina


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva