Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Memorandum o razumevanju o saradnji
  • 08.05.2017. 12:00

Uklonjena prepreka za izvoz mesa u Kinu

Potpisivanje Memoranduma sa Kinom je prvi korak ka razvoju posla, jer osnov za to je obezbeđeno tržište. Stočari i predstavnici Ministarstva slažu se da je za rezultate potrebno vreme.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 5.792
  • 290
  • 0

Za sve one koji se bave stočarstvom i izvozom mesa, potpisani Memorandum o izvozu mesa sa Kinom je signal da stvari mogu da krenu na bolje. Ne odmah, saglasni su u Ministarstvu, a istog razmišljanja su i stočari. Potpisivanje Memoranduma je prvi korak ka razvoju posla, jer osnov za to je obezbeđeno tržište.

Prioritet govedarstvo i ovčarstvo

Da li potpisivanje Memoranduma o izvozu svežeg mesa u Kinu može da stvori uslove za kvalitetniju i bolju proizvodnju, pokazaće vreme. A treba će ga i stočarima, ali i Vladi, koja se prvo mora pozabaviti zakonskom regulativom, a onda stvoriti uslove za razvoj stočarstva, posebnu u delu proizvodnje goveda i ovaca, što i jeste predmet Memoranduma.

Nenad Katanić: prvi korak je napravljen

"Mi smo uradili prvi korak i to veoma važan, jer dobro znamo koliko zemalja je u redu za čekanje na ovakav Memorandum. Svesni smo da mi nemamo dovoljne količine mesa za izvoz, ali važno je krenuti i sa manjim količinama", kaže pomoćnik ministra poljoprivrede dr Nenad Katanić.

Dodaje da postoje dva načina za podizanje proizvodnje u stočarstvu:

"Prvi se odnosi na mere državnih podsticaja za podizanje novih stada, izgradnju farmi, ali i prerađivačkih kapaciteta, koji su u stvari ključ razvoja stočarstva", tvrdi Katanić.

Pregovora za izvoz svinjskog mesa još nije bilo. Na dobrom putu je izvoz mleka i mlečnih proizvoda, ali tokom ovog meseca o tome će biti više pojedinosti.

Dobar vetar u leđa

Istog mišljenja su u proizvođači. Jova Matić iz Vognja, sela nekada najpoznatijeg po proizvodnji svinja, kaže da Memorandum otvara vrata razvoju govedarstva kojim se on i bavi.

Jova Matić se bavi govedarstvom

"Trebaće vremena da se sve potpisano spovede u delo, ali država je sada na potezu", kaže Matić i dodaje da se moraju stvoriti uslovi za daleko veću proizvodnju nego sada: "Država mora više podsticati stočarstvo. Tu misilim i na proizvodnju i izvoz mleka, ali i povećanje broja grla. Kada bi subvencije bile veće, ja bih bio spreman da veoma brzo povećam proizvodnju. Već sada bez većih problema mogu da imam tov od 150 grla".

Smatra da je ovo dobar vetar u leđa našoj stočarskoj proizvodnji, ali da će dobro biti i ratarima, pošto jedni zavise od drugih.

Veća finansijska pomoć stočarima

U narednom periodu svakako mora doći do pojačane finansijske pomoći stočarstvu, pa se mora raditi na merama agrarne politike, zemljišne politike, što bi sve trebalo da rezultira većem broju stoke na prostoru Srbije. S druge strane, stvorena je i mogućnost da dođe i do investicija iz Kine.

"Ovaj sporazum otvara i tu mogućnost. Već sada je veliki broj zainteresovanih investitora iz Kine ali i drugih zemalja. Svi oni će nesmetano moći da izvoze meso u Kinu. Korist je prevenstveno za naše stočare, a posebno ovde u Sremu, gde su uvek ostvarivani veoma dobri rezultati, ne samo u stočarstvu. Veliki broj rekordera u biljnoj proizvodnji veoma uspešno se bavio i stočarstvom, i nadam se da će tako biti i u buduće", kaže Nenad Katanić.

Potpisani Memorandum o izvozu mesa u Kinu, možemo uporediti sa izvozom voća u Rusiju. Da ne može odmah i po svaku cenu, govori podatak da je 2006. godine u Rusiju izvezeno svega 8.000 tona jabuka, a danas je to 160 hiljada tona.

Foto: Zlatko Markovinović


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Memorandum Izvoz mesa Kina Srem Stočarstvo Govedarstvo Ovčarstvo Mleko Mlečni proizvodi Subvencije Kapaciteti Preradjivačka indsutrija


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)