Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 31.03.2016. 09:00

Uskoro Laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka

"Početkom rada ove laboratorije tačno će znati kvalitet mleka koje isporučuju i ni u kom slučaju neće biti oštećeni", kaže Danilo Golubović.

  • 314
  • 29
  • 0

Da stižu bolja vremena za stočare najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede. Posle skoro godinu dana od početka rada Nacionalne referentne laboratorije uskoro će sa radom početi Laboratorija za analizu kvaliteta mleka.

"Sa ispitivanjima je najpre počela fitosanitarna laboratorija, a sa radom bi, uskoro, trebalo da počne i Laboratorija za ispitivanje kvaliteta sirovog mleka.To je veoma važna stvar za sve naše stočare, ali i nas u ministarstvu", kaže Danilo Golubović državni sekretar za poljoprivredu.

danilo Golubović
Danilo Golubović

"Naši stočari veoma dobro znaju šta znači kada im mlekare ili pojedine laboratorije urade analizu. Početkom rada ove laboratorije tačno će znati kvalitet mleka koje isporučuju i ni u kom slučaju neće biti oštećeni. Bilo je primera da se mlekare i laboratorije dogovore i to uvek ide na štetu proizvođača, i vreme je da se ta praksa prekine. To će biti vrlo brzo jer nabavljena je i nova oprema, stručne kadrove imamo i pitanje je dana otvaranja te laboratorije", najavio je Golubović.

Ukidanje premija za mleko

U višegodišnjim planovima razvoja stočarstva svakako je i ukidanje premija za mleko. "Ono što stočare očekuje je postepeno ukidanje premija koje će biti isplaćivane samo za prvu i ekstra kategoriju mleka, da bi kada se steknu uslovi za to, one u potpunosti ukinule. To ne znači da će novac koji je bio namenjen premijama za mleko biti utrošen za nešto drugo. Ulaskom naše zemlje u Evropsku uniju premije će biti isplaćene po grlu. Sve to će se dešavati postepeno i otvaranje Laboratorije za analizu kvaliteta mleka u tome ima veliki značaj", objasnio je Golubović.

Analize na prisustvo aflatoksina

analiza mleka
Analiza mleka

Brojne su prednosti otvaranja Laboratorije za analizu kvaliteta mleka, a jedna od njih je svakako i analiza patogena i virusa i to na najvišem stručnom nivou. "Pored toga u toj laboratoriji obavljaće se i kontrola aflatoksina, što je veoma značajno, ako se prisetimo situacije od pre nekoliko godina kada smo svi bili u problemu. Takve stvari se više ne smeju događati, jer veliki broj naših poljoprivrednika živi isključivo od stočarstva i proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda", bio je jasan Golubović. Dodaje da će cene analiza u Laboratoriji biti daleko pristupačnije od onih koje nude drugi i to će biti još jedna povoljnost za stočare.

Evropska unija uložila blizu devet miliona evra

Otvranje Nacionalne referentne laboratorije bilo je kost u grlu nadležnim institucijama proteklih deset i više godina. Tek prošle godine otvorena je Direkcija, a sa ispitivanjima je prvo počela fitosanitarna laboratorija. Pre skoro godinu dana govoreno je kako je to istorijski trenutak za Srbiju, a pohvale su napokon stigle i iz Evropske unije koja je u otvaranje Nacionalne referentne laboratorije uložila blizu devet miliona evra.

Foto:bigstockphotos.com;trans961


Tagovi

Nacionalna referentna laboratorija Ispitivanje Kvalitet mleka Stočarstvo Premije Grla Aflatoksin Patogeni Virusi Danilo Golubović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)