Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečne krave
  • 01.06.2022. 12:00

Uticaj prelaznog perioda laktacije na proizvodnju mleka i profitabilnost

Idealan prelazni period kod mlečnih krava traje od 40 do 50 dana, a životinje treba da imaju umerenu telesnu kondiciju, da otele jedno tele bez komplikacija i bilo kakvih poteškoća i da zadrže dobar apetit.

Foto: Depositphotos/alessandroguerr
  • 129
  • 26
  • 0

Konferencija "ONE Ideas" je i ove godine okupila vodeće naučnike i kreatore promena u nauci, održivosti i pronalaženju rešenja u poljoprivredi, a organizovala je američka kompanija Alltech. Raspravljalo se o raznim temama stočarske proizvodnje i srodnih oblasti.

Značaj prelaznog perioda

O uticaju prelaznog perioda laktacije na proizvodnju mleka i profitabilnost govorio je sa Univerziteta "Guelph" u Kanadi, dr Eduardo Ribeiro. Istakao je značaj ovog perioda kod mlečnih krava i važnost ranog dijagnostikovanja kliničkih oboljenja.

Pozivajući se na naučne publikacije i istraživanja, navodi da je neophodno razlikovati dobar i loš prelazni period jer od toga zavisi uspeh naredne laktacije.

Idealan prelazni period kod mlečnih krava traje od 40 do 50 dana, a životinje bi trebalo da imaju umerenu telesnu kondiciju, da otele jedno tele bez komplikacija i bilo kakvih poteškoća i da zadrže dobar apetit. Sve to doprinosi dobrom zdravlju što omogućava maksimalno iskorišćenje proizvodnog potencijala.

Povećanje postporođajnih problema dovodi do smanjenja performansi u kasnijoj laktaciji. Veoma često se javljaju kliničke bolesti kao što su: zadržavanje placente, metritis, mastitis, šepavost, problemi s probavnim i respiratornim sistemima.

Idealan prelazni period traje od 40 do 50 dana (Foto: Depositphotos/ dutchscenery)

Najvažnije su preventivne mere

Dr Ribeiro navodi da je reč o univerzalnom problemu koji utiče na ukupnu proizvodnju mleka, jer lečena grla neće imati iste performanse kao zdrava, uz povećanje troškova njihovog držanja, lečenja i kraći period proizvodnje.

"Iako možemo dijagnostikovati te probleme i izlečiti krave, ostaće dugoročne posledice, a mi nemamo efikasan način da ih otklonimo. Najbolji način da se reši ovaj problem je prevencija i sprečavanje pojave bolesti", ističe dr Ribeiro.

U cilju prevencije možemo delovati genetskom selekcijom životinja koje su otpornije, ulaganjem u infrastrukturu, ishranom, praćenjem telesne kondicije.

Krave u prelazni period treba da uđu u optimalnoj kondiciji, da ne budu mršave ili debele, i ne smeju imati velike gubitke kada je u pitanju ova karakteristika. Što su veći gubici, to su veći problemi i pojava kliničkih oboljenja, a krave postaju problematične sa smanjenom proizvodnjom mleka, problemima plodnosti i bremenitosti.

Uticaj minerala u tragovima

Zato ih treba snabdevati mineralnim materijama koje u malim količinama učestvuju u hrani, ali imaju veliki uticaj na brojne fiziološke procese u organizmu. Od mikroelemenata najznačajniji su: selen, kobalt, bakar, mangan i cink.

Često se kao suplementi dodaju njihove soli, a nedostatak je što stupaju u reakcije u probavnom traktu i tako se smanjuje njihova resorpcija u organizmu. Zbog toga se preporučuje upotreba kelata, organskih minerala u tragovima, koji imaju veću bioraspoloživost za apsorpciju.

Razgradnja soli minerala u tragovima može povećati njihovu toksičnost na mikrobe u digestivnom traktu.

Zbog toga je u saradnji s Alltech-om izvršeno testiranje potpune zamene anorganskih soli s organskim jedinjenjima koja sadrže mikroelemente za životinje pre i posle teljenja. U istraživanju su primećene razlike kod dve grupe posmatranih životinja, njihove ishrane i primene Bioplex proizvoda i seleniziranog kvasca Sel-Plex.

Preporučuje se upotreba kelata (Foto: Depositphotos/budabar)

Istraživanje je pokazalo da se korišćenjem organskih soli povećava unos suve materije, ali se skraćuje vreme preživanja po kilogramu suve materije u grupi s organskim dodacima, što govori u prilog bolje iskorišćenosti hraniva. Bolji unos i iskorišćenost se mogu vidjeti kod steonih krava pre i posle teljenja. Koncentracija NEFA seruma bila je niža za organsku grupu u odnosu na neorgansku. Opao je udeo negativnog energetskog bilansa sa 61 odsto u neorganskoj grupi, na 44 odsto u organskoj grupi.

"Kada uzmemo u obzir sve metaboličke probleme, poput ketoze i hiperkalcemiju, a posmatramo udeo krava koje su imale višestruke probleme, možemo primetiti smanjenje od 34,5 odsto do 20 odsto", rekao je dr Ribeiro. Primećeno je i smanjenje šepavosti, a nema razlika u drugim bolestima kao što su zadržavanje posteljice, metritis, mastitis, probavni problemi, ketoza. To se više odnosi na energetski bilans krave povezane s razlikama u unosu suve materije i regulisanje metaboličkih procesa.

Zaključak je da ove procese nije lako popraviti, ali ih je jednostavno sprečiti zamenom neorganskih s organskim mineralima u tragovima uz poboljšan unos suve materije tokom tranzicijskog perioda. Smanjena je šepavost i metabolički problemi, ali nisu poboljšane performanse.


Tagovi

Alltech ONE Ideas Laktacija Eduardo Ribeiro Prelazno razdoblje Mlečne krave


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li su izvesni novi protesti poljoprivrednika?

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije poslala su redakciji Agrokluba saopštenje u kojem podsećaju da još uvek nisu ispunjeni svi zahtevi sa sastanka iz Kisača iz n...

Više [+]