Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečne krave
  • 08.06.2022. 12:00

Uticaj prelaznog razdoblja laktacije na proizvodnju mleka

Idealan prelazni period kod mlečnih krava traje 40 do 50 dana, a životinje treba da imaju umerenu telesnu kondiciju, otele jedno tele bez komplikacija i bilo kakvih poteškoća i zadrže dobar apetit.

Foto: Depositphotos/alessandroguerr
  • 105
  • 23
  • 0

Konferencija "ONE Ideas" je i ove godine okupila vodeće naučnike i kreatore promena u nauci, održivosti i pronalaženju rešenja u poljoprivredi, a organizovala ju je američka kompanija Alltech. Raspravljalo se o raznim temama stočarske proizvodnje i srodnih delatnosti.

Značaj prelaznog perioda

O uticaju prelaznog razdoblja laktacije na proizvodnju mleka i profitabilnost govorio je dr Eduardo Ribeiro sa Univerziteta "Guelph" u Kanadi. Istakao je značaj ovog perioda kod mlečnih krava i važnost ranog dijagnostikovanja kliničkih bolesti.

Pozivajući se na naučne publikacije i istraživanja, navodi da je neophodno razlikovati dobar i loš prelazni period jer od toga zavisi uspeh naredne laktacije.

Idealan prelazni period kod mlečnih krava traje 40 do 50 dana, a životinje treba da imaju umerenu telesnu kondiciju, da otele jedno tele bez komplikacija i bilo kakvih poteškoća i zadrže dobar apetit. Sve to doprinosi dobrom zdravlju što omogućava maksimalno iskorišćenje proizvodnog potencijala.

Povećanje postporođajnih problema dovodi do smanjenja performansi u kasnijoj laktaciji. Često se javljaju kliničke bolesti kao što su: zadržavanje placente, metritis, mastitis, šepavost, problemi sa probavnim i respiratornim sistemima.

Idealan prelazni period traje 40 do 50 dana (Foto: Depositphotos/dutchscenery)

Najvažnije su preventivne mere

Dr Ribeiro navodi da je reč o univerzalnom problemu koji utiče na ukupnu proizvodnju mleka, jer lečena grla neće imati iste performanse kao zdrava, uz povećanje troškova njihovog držanja i lečenja kao i kraći period proizvodnje.

"Iako možemo dijagnostikovati te probleme i izlečiti krave, ostaće dugoročne posledice, a mi nemamo efikasan način da ih otklonimo. Najbolji način da se reši ovaj problem je prevencija i sprečavanje pojave bolesti", ističe dr Ribeiro.

U cilju prevencije možemo delovati genetskom selekcijom životinja koje su otpornije, ulaganjem u infrastrukturu, ishranu, praćenjem telesne kondicije.

Krave u prelazni period treba da uđu u optimalnoj kondiciji, ne bi trebalo da budu mršave ili debele i ne smeju da imaju velike gubitke kada je u pitanju ova karakteristika. Što su veći gubici to su veći problemi i pojava kliničkih bolesti, a krave postaju problematične sa smanjenom proizvodnjom mleka, problemima plodnosti i gravidnosti.

Uticaj minerala u tragovima

Stoga ih treba snabdeti mineralnim matrijama koje u malim količinama učestvuju u hrani, ali imaju veliki uticaj na brojne fiziološke procese u organizmu. Od mikroelemenata najznačajniji su: selen, kobalt, bakar, mangan i cink.

Često se kao suplementi dodaju njihove soli, a nedostatak je što stupaju u reakcije u probavnom traktu i tako se smanjuje njihova resorpcija u organizmu. Zbog toga se preporučuje upotreba kelata, organskih minerala u tragovima, koji imaju veću bioraspoloživost za apsorpciju.

Razgradnja soli minerala u tragovima može povećati njihovu toksičnost na mikrobe u digestivnom traktu.

Zbog toga je u saradnji sa Alltech-om testirana potpuna zamena anorganskih soli sa organskim jedinjenjima koja sadrže mikroelemente za životinje pre i posle telenja. U istraživanju su uočene razlike kod dve grupe posmatranih životinja, njihove ishrane i primene Bioplex proizvoda i selenizovanog kvasca Sel-Plex.

Preporučuje se upotreba kelata (Foto: Depositphotos/budabar)

Istraživanje je pokazalo da se upotrebom organskih soli povećava unos suve materije, ali se skraćuje vreme preživanja po kilogramu suve materije u grupi sa organskim dodacima što govori u prilog bolje iskorišćenosti hraniva. Bolji unos i iskorišćenost se mogu videti kod steonih krava pre i nakon telenja. Koncentracija NEFA seruma bila je niža za organsku grupu u odnosu na neorgansku. Opao je udeo negativne energetskog bilansa sa 61 odsto u neorganskoj grupi na 44 odsto u organskoj grupi.

"Kada uzmemo u obzir sve metaboličke probleme, poput ketoze i hiperkalcemije, a posmatramo udeo krava koje su imale višestruke probleme, možemo uočiti smanjenje od 34,5 odsto do 20 odsto", rekao je dr Ribeiro.

Primećeno je i smanjenje šepavosti, a nema razlika u drugim bolestima kao što su zadržavanje posteljice, metritis, mastitis, probavni problemi, ketoza. To se više odnosi na energetski bilans krave povezane sa razlikama u unosu suve materije i regulisanje metaboličkih procesa.

Zaključak je da ove procese nije lako popraviti, ali ih je jednostavno prevenirati zamenom neorganskih sa organskim mineralima u tragovima uz poboljšanje unosa suve materije tokom tranzicinog perioda. Smanjena je šepavost i metabolički problemi, ali nisu poboljšane performanse.


Tagovi

Alltech ONE Ideas Laktacija Eduardo Ribeiro Mlečne krave Prelazno razdoblje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.