Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita domaćih proizvođača
  • 03.06.2015. 15:50

Uvedeni prelevmani na uvoz mleka!

Vlada Srbije je donela odluku o uvođenju prelevmana na uvoz mleka i kiselomlečnih proizvoda kako bi zaštitila domaće proizvođače, koji su u neravnopravnom položaju prema evropskim kolegama.

Foto: depositphotos.com
  • 138
  • 10
  • 0

Vlada Srbije je u svrhu zaštite domaćih proizvođača mleka donela odluku o uvođenju prelevmana na uvoz mleka i kiselomlečnih proizvoda. Prema izjavi ministarke poljoprivrede, Snežane Bogosavljević Bošković, prelevman za uvoz mleka iznosiće 10 do 20 dinara, dok će prelevman koji se odnosi na kiselomlečni proizvode biti 10 do 30 dinara.

Prelevmani će važiti do kraja godine

Kako je ministarka izjavila za Tanjug, prelevmani će važiti do kraja godine. Odluka je donesena nakon ozbiljne analize tržišta i položaja u kome se našao srpski mlekarski sektor. Važno je istaći kako je ovo samo privremena mera u kontekstu ostalih mera koje država preduzima u cilju rešavanja poremećaja na tržištu mlečnih proizvoda.

Da je na tržištu mlečnih proizvoda došlo je do ozbiljnih poremećaja pokazuje i podatak da je samo u prvih pet meseci ove godine zabeleženo povećanje uvoza pomenutih proizvoda za čak 3,5 puta u odnosu na isti prošlogodišnji period. Stoga je uvođenje prelevmana bilo itekako potrebno. Domaći proizvođači nisu u ravnopravnom položaju sa evropskim kolegama koji na raspolaganju imaju puno veća finansijska sredstva.

Za sve krivi loši pregovori

Podsetimo, premijer Vučić je nedavno istakao kako osnovu ovog problema vidi u lošim pregovorima za ulazak u EU. Naime, on smatra da su Sporazumom o stabilizaciji i prdruživannju srpski poljoprivrednici dovedeni u veoma težak položaj, o čemu dovoljno govori činjenica da je već 2014. godine Srbija morala da dopusti stoprocentni uvoz mleka. Jasno je da srpski farmeri nisu bili spremni na sve ono što je potpisano SSP - om, što je dovelo do ovako velikih problema u mlekarskoj oblasti.

Dobri odnosi sa Briselom veoma važni

Ono što država sada može da učini, je da pokuša da zaštiti domaće proizvođače, a uvođenje prelevmana je jedna od mera na tom putu. Pri tome Srbija nikako ne želi da ugrozi odnose sa Briselom, jer cilj je ostati na evropskom putu kada je razvoj poljopriredne oblasti u pitanju. Upravo zato je važna komunikacija sa Briselom, sa kojim, kako tvrdi ministarka, se analizira stanje i dogovaraju mehanizmi kojima se mogu zaštititi ovi proizvodi. Srbiji su itekao važni dobri odnosi sa EU u pogledu spoljnotrgovinske razmene koja je prošle godine iznosila 1,9 milijardi evra, gde je suficit Srbije iznosio 334 miliona evra.

Foto: depositphotos.com; lucidwaters


Tagovi

Prelevmani Uvoz mleka Kiselomlečni proizvodi Vlada Srbije Aleksandar Vučić Snežana Bogosavljević Bošković Domaći proizvođači Zaštita Poremećaji tržišta Loši pregovori SSP Brisel