Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savremena tehnologija
  • 16.01.2022. 18:00

Uz robota krave same biraju kada će biti pomuzene

Putem aplikacije može se pristupiti podacima svake krave i primati informacije kao što su: kada se poslednji put pojavila na muži i koliko je dala mleka.

Foto: Depositphotos/amixstudio
  • 130
  • 32
  • 0

Moderna tehnologija sve više ulazi i u štale. Dokaz tome je organska farma Kristofa Brigela u nemačkom gradu Kisleg, koja je jedna je od najmodernijih u Evropi. Ovde krave same odlučuju kada će biti pomuzene i to automatski, kroz 24 sata dnevno, piše DW.

Kristof kaže da je "ropstvo prošlost" i kako danas svoj posao obavlja sa robotima i pametnim telefonima.

"Imaju potpuno slobodan pristup automatskom sistemu za mužu i kada stignu, dobiju poslasticu - malo zrna. I zato vole same da dolaze", kaže Brigel opisujući ovaj sistem koji se zasniva na nagrađivanju poželjnog ponašanja. 

Praćenje aplikacijom

Automatska muža je od velike pomoći jer farmerima daje potpunu fleksibilnost u svakodnevnoj rutini. Putem aplikacije se može pristupiti podacima o svakoj životinji i primati informacije kao što su: kada se poslednji put pojavila na muži i koliko je dala mleka.

Takođe, na izlaznim vratima postoji uređaj koji proverava podatke sa odašiljača smeštenog na njenom vratu. Nakon što očita informaciju o tome kada je zadnji put pomuzena, odlučuje sme li na ispašu ili ne.  

Trendovi u proizvodnji i primeni robota za mužu - šta očekivati u budućnosti?

"To nam je odlično jer automatski bira krave i pušta one koje redovno daju mleko", kaže on.

Robot za čišćenje

Farma takođe ima robota za čišćenje, koji pomaže farmeru da održava kanaliće u podu čistim od osoke, i to 24 sata dnevno. 

"Generalno rad na farmi mora da vam pruža priliku da uživate u onome što radite“, naglašava Brigel koji se u slobodno vreme bavi triatlonom. 


Tagovi

Moderna farma Tehnologija na farmi Robot Muža Čišćenje


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.