Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 06.12.2023. 16:30

Uz tradicionalni svinjokolj rasle cene tovljenika, ali i jagnjadi zbog perioda slava

S obzirom da je krajem novembra tradicionalni svinjokolj, na većini stočnih pijaca su tovljenici telesne mase od 80 do 120 kilograma bili najtraženija kategorija svinja.

Foto: Rada Milišić
  • 247
  • 56
  • 0

Nešto bolja bila je ponuda teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma u odnosu na prethodni mesec, prenosi STIPS. Dominantna cena ove kategorije goveda nije se bitnije menjala u odnosu na oktobar. Iznosila je 600 din/kg. Telad iste telesne mase ali holštajn-frizijske rase mogla su se pazariti na pijaci žive stoke u Somboru, a dominirao je iznos od 600 din/kg. Prodaja tovne junadi telesne mase do 300 kilograma zabeležena je na stočnoj pijaci u Požarevcu, po ceni od 500 din/kg. Za tovnu junad, telesne mase od 350 do 480 kilograma, trebalo je izdvojiti 500 din/kg.

Ponuda tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma odvijala se po ceni od 350 din/kg, što je za 20 din/kg više nego u oktobru. Što se tovnih bikova simentalske rase, telesne mase preko 500 kilograma tiče, nije bilo promena. Reporteri STIPS iz Šapca zabeležili su rast otkupne cene teladi simentalske rase, telesne mase do 160 kilograma, u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 750 din/kg. Pored njih vršen je otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, po dominantnoj ceni od 350 din/kg. 

Tovljenici - najtraženija kategorija svinja

Na stočnim pijacama u Srbiji su se posle višemesečne zabrane prometa svih kategorija svinja, zbog bolesti proteklog meseca mogla pazariti prasad, tovne svinje i krmače za klanje. Prasad telesne mase do 15 kilograma mogla su se pazariti po ceni od 470 din/kg do 550 din/kg. Prodaja prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, odvijala se po ceni od 450 do 550 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na oktobar. Obim prodaje bio je prosečan.

S obzirom da je krajem novembra tradicionalni svinjokolj, na većini stočnih pijaca su tovljenici telesne mase od 80 do 120 kilograma bili najtraženija kategorija svinja. Cena se kretala od 270 do 360 din/kg. Ništa manje nije bilo interesovanje ni za grlima telesne mase preko 120 kilograma. Prodaja grla ove kategorije odvijala se po ceni od 260 do 320 din/kg, što ukazuje na rast cena u odnosu na oktobar. Ponuda krmača za klanje bila je dosta slaba. Mogle su se pazariti na četiri pijace žive stoke u Srbiji, po ceni od 200 do 280 din/kg, što takođe, ukazuje na rast cene u odnosu na oktobar.

Jagnjad - 500 din/kg

Period porodičnih slava tokom novembra uticao je na povećan obim ponude i tražnje jagnjadi i ostalih kategorija ovaca na stočnim pijacama u Srbiji uključenih u STIPS. Prodajna cena jagnjadi kretala se od 390 do 500 din/kg, ali je dominirao iznos od 500 din/kg, što ukazuje na rast cene u odnosu na oktobar. Zabeležen je, takođe, i blagi rast cene šilježadi, jer se promet odvijao na stočnoj pijaci u Požarevcu, po dominantnoj ceni od 240 din/kg i na stočnoj pijaci u Smederevu, po dominantnoj ceni od 250 din/kg.

Za dviske su kupci na pijacama žive stoke u Kragujevcu i u Čačku trebali da izdvoje najčešće 200 din/kg. Što se ovaca tiče, mogle su se pazariti na 11 stočnih pijaca, uključenih u STIPS, najčešće u itervalu cene od 180 do 200 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na oktobar. Ponuda jaradi evidentirana je na šest pijaca žive stoke. Dominirala je cena od 350 din/kg. Nastavljen je trend slabe ponude i tražnje koza koje su se proteklog meseca mogle pazariti na četiri stočne pijace po ceni od 100 do 180 din/kg, kao i tokom oktobra.


Tagovi

STIPS Cena teladi Cena tovne junadi Cena tovnih bikova Cena svinja Cena prasadi Cena tovljenika Cena jagnjadi Cena šilježadi Cena jaradi Cena ovaca Cena krmača


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva