Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 31.12.2017. 14:30

Uzgoj goveda u otvorenom sistemu

"Ovo je dobra praksa i moderna tendecija u Evropskoj uniji. Ovaj primer pokazuje da tako može i kod nas", kaže Svetislav Marković, direktor PSSS Valjevo.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 698
  • 23
  • 0

Brdsko selo Gola Glava kod Valjeva ima 1.000 stanovnika, a gotovo svi se bave poljoprivredom. Porodica Stanković, tačnije tri generacije, bave se mlečnim govedarstvom, dugi niz godina. Imaju 26 odraslih grla simentalske rase i dva teleta.

"Insistiramo na kvalitetu hrane, kako bi krave imale dobru mlečnost i bile zdrave. Hranimo ih koncentratom, koji mi pravimo, livadskim senom, silažom i detelinom. Na 10 hektara uzgajamo kulture za ovu svrhu, ali ove godine ćemo morati da dokupljujemo", kaže Radenka Stanković.

Otvoreni sistem

Krave se slobodno kreću, u otvorenom sistemu, a ova porodica smatra da to utiče na bolju mlečnot. Prostor je dosta otvoren, imaju dovoljno sunca, a domaćini veruju da su krave zadovoljne, jer to pokazuju po količini mleka i svojim ponašanjem.

"Ovo je atipična farma za naše uslove.Na prste jedne ruke se mogu izbrojati farme u slobodnom sistemu. Ovo je dobra praksa i moderna tendecija u Evropskoj uniji. Ovaj primer pokazuje da tako može i kod nas. Iako je skuplje na početku, rad bi trebalo da bude manji, a grla zdravija, sa mlečnošću i do 40 litara", kaže Svetislav Marković, direktor PSSS Valjevo.

Više informacija o načinu uzgoja i ceni mleka saznajte u videu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Radenka Stanković Mlečno govedarstvo Svetislav Marković Gola Glava Simentalska rasa Krave


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner