Pretraživanje tekstova
Tržište mesa je u razvoju, uz stalno povećanje potražnje za zečetinom koja je vrlo kvalitetna, sadrži malu količinu masti i holesterola, uz visok udeo belančevina.
Potražnja za zečetinom u svetu, u poslednjih deset godina je u porastu. Prodaja kunića udvostručena je tokom poslednje četiri godine jer njihovo meso sadrži veliki udeo nemasnih proteina. Ipak, vrlo mali deo poljoprivrednika bavi se ili želi da se bavi uzgojem kunića, a upravo je tu prilika i potencijal za proizvodnju, piše Niki Karangelo, u svojoj knjizi Uzgoj kunića zbog mesa (Raising Pastured Rabbits for Meat).
U 85 grama mesa kunića ima oko 28 grama proteina, a u isto toliko goveđeg mesa 22 grama proteina. Takođe, njihovo meso je i izvor gvožđa sa četiri miligrama po obroku, a sadrži i manje kalorija od drugih vrsta mesa.
Kunići mogu da se uzgajaju sa relativno malim ulaganjima, prostora i rada, a na tržištu su vrlo traženi. Za početak, lako je baviti se njima, odnosno prenositi sa jednog na drugo mesto. Ono što je bitno je da u vrlo kratkom roku postižu povoljnu težinu za prodaju.
Za uzgoj su potrebna mala ulaganja, a osim uzgoja za mesnu industriju, mogu da se uzgajaju i mali hobi zečevi koji će doprineti dodatnom izvoru prihoda, kao i oni za proizvodnju krzna.
Što se tiče obrade pri klanju, sa njima je jednostavno rukovati budući da se koža sa njih guli, a potrebno je manje opreme i vremena. Obično se prodaju čitavi pa ih je lako pakovati i skladištiti.
Nusproizvod pri uzgoju kunića je organsko đubrivo koje je vrlo pogodno za prihranu tla. Sadrži puno azota, fosfora, kalijuma i čitav niz mikroelemenata. Prema istraživanju Univerziteta iz Mičigena, đubrivo kunića ima četiri puta više hranljivih sastojaka od đubriva krava ili konja, a dvostruko više od pilećeg. Kunići su biljojedi i njihovo đubrivo ima idealan odnos ugljenika i azota (25:1) i iz tog razloga mu nije potrebno dodavati ostale materije poput lišća ili drugih materijala, pre upotrebe.
Njihovo đubrivo poboljšava strukturu tla, a dobra stuktura znači i bolji odvod vode i zadržavanje potrebne vlage što je važno s obzirom na sve veće probleme zbog klimatskih promena i suše. Takođe, đubrivo se može pakovati i plasirati na tržite kao dodatan izvor prihoda.
Tagovi
Uzgoj kunića Mesna industrija Organsko đubrivo Zečetina
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U 2. epizodi serijala #TalentiEUregija donosimo priču o Viti Ivičić, nagrađivanoj dizajnerki tekstila koja stvara od prirodnih materijala. Posebno je inspiriše lan, tipičan za Belu Krajinu, gde i živi. Jedna od njenih najposebnijih tehnika,... Više [+]
U 2. epizodi serijala #TalentiEUregija donosimo priču o Viti Ivičić, nagrađivanoj dizajnerki tekstila koja stvara od prirodnih materijala. Posebno je inspiriše lan, tipičan za Belu Krajinu, gde i živi. Jedna od njenih najposebnijih tehnika, botanička štampa, osvojila je nagradu za najinovativniju i najeksperimentalniju kolekciju na modnom takmičenju Mittelmoda u Milanu 2017. Uskoro više...