Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija
  • 30.08.2017. 16:15

Uzgoj ovaca i svinja u Žitištu

Radovan Granić iz Žitišta nastavlja nasleđenu proizvodnju, uprkos problemima sa kojima se suočava.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 325
  • 17
  • 0

Pet generacije Granića iz Žitišta kod Zrenjanina bave se poljoprivredom, a pre svega stočarstvom. Radovan ima oko 20 ovaca. Virtemberg i cigaja su ukršteni, pa su dobre kao meso.

Prodaje ima, ali je interesovanje sve manje, žali se ovaj proizvođač:

"Cena jaganjaca varira od 250 do 270 dinara. Otkupljuju velike kompanije jednom ili dva puta godišnje, a ako ne, onda kaspi i pekari. To je jako malo".

Detelina za ishranu životinja

Na nasleđenoj zemlji od 30 hektara gaji i kukuruz, pšenicu, suncokret i detelinu. Gorivo je skupo, veštačka đubriva i semena, a cene proizvoda su iste. To je glavni problem ovog poljoprivrednika.

"Nema sada ni pašnjaka, preorano je oko 80 ha. Tamo su ovce prebilvale celo leto. Tako ih šest meseci nismo hranili. Sada duplo jedu", kaže Radovan Granić.

Tov svinja

Odlučio je da tovi i malo svinja, jer nije mogao da pronađe prase za kućna slavlja. Krenuo je sa četiri komada i nastavio je sa dve krmače i dva tovljenika.

"Zahtevnije je od ovaca, jer treba kukuruz, ječam, tritikal i mora nešto od vitamina, jer im obolevaju noge na betonu. Cena varira od 130 do 180 dinara. Sada ima i zarade", kaže Granić.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Radovan Granić Žitište Ovce Svinje Virtemberg Cigaja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta