Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 19.08.2016. 13:30

Uzgoj sjeničke rase u Podrinju

Porodica Petrović, iz sela Trbosilje je pre 10 godina započela sopstvenu ovčarsku proizvodnju. Oni gaje samo autohtonu sjeničku rasu.

  • 442
  • 12
  • 0

U selu Trbosilje, na planini Cer, koje se nalazi na gotovo jednakoj udaljenosti od trougla Loznica, Šabac, Osečina, porodica Petrović je pre skoro 10 godina započela sopstvenu ovčarsku proizvodnju. Preciznije, reč je o uzgoju naše autohtone sjeničke rase. Nositeljka gazdinstva, Dragica Petrović odlučila je da svoje vreme posveti ovčarskoj proizvodnji i stara se o 60 grla koliko broji njena farma.

Sjenička rasa otpornija od uvoznih

Od robe Petrovići prodaju samo jaganjce, kako za klanje, tako i za priplod jer su sva grla koja poseduju umatičena. Sva muška grla odlaze u klanicu, dok deo ženskih ostaje kako bi se obnovilo i postepeno uvećalo stado. Međutim, kako je sjeničke ovce sve manje u našoj zemlji, pronalazak ovna i sveže krvi postaje problem. Prema rečima stručnjaka, iako trenutno nepopularna, sjenička ovca ima prednosti u odnosu na uvozne poput virtemberga ili il de fransa.

Manjak interesovanja kupaca

Pomenute rase nisu ni izbliza otporne kao naša sjenička rasa, koja dobar deo godine provodi na pašnjacima. Ipak, za ona dva-tri meseca koja ove ovce provedu u toru potrebno je pripremiti kabastu hranu. S druge strane, dok traje paša ova složna porodica ne unajmljuje pastira za čuvanje ovaca već sve rade sami. Bez obzira na manjak interesovanja kupaca i slabu zastupljenost sjeničke ovce kod naših ovčara, Petrovići ne nameravaju da prekinu proizvodnju. Kako se nose sa svakodnevnim izazovima, koji su im glavni problemi i o tome zašto gaje baš sjeničku rasu pogledajte u video prilogu:


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Srbija Sjenička rasa Virtemberg Il de Frans Dragica Petrović Podrinje


Partner