Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevare
  • 23.11.2020. 18:00

Uzimaju milione evra subvencija za pašnjake na kojima "pasu" virtuelne ovce?

U Bugarskoj se dele pašnjaci i subvencije na osnovu toga koliko stoke farmer poseduje u sistemu, bez provere na terenu. Procenjeno je da se oko 10,22 miliona evra potroši na 120.000 virtuelnih životinja.

Foto: Bigstock/Dundanim
  • 345
  • 12
  • 0

Milioni bugarskih leva subvencija troše se na pašnjake na kojima pasu virtuelne ovce - informacija je sa kojom je na BNR izašla tadašnje Nacionalno udruženje za uzgoj ovaca i koza. Organizacija je objavila da se oko 20 miliona leva (oko 10,22 miliona evra, op.a.) potroši na oko 120.000 nepostojećih ovaca i koza, koje uopšte ne postoje na farmama, a pojavljuju se u sistemima Bugarske agencije za bezbednost hrane (BFSA)

Pašnjaci se dele na štetu lokalnih poljoprivrednika

Ako ste stočar, ali niste veliki zemljoposednik i ne posedujete polja, pašnjake i livade, jedina šansa je dobiti ih iz opštinskog ili državnog zemljišnog fonda.

"Opštinski službenici gledaju koliko životinja posedujete u sistemu, bez da ih fizički proveravaju, a na osnovu toga se potom dele pašnjaci", pojašnjava metodologiju dodeljivanja zemlje Simeon Karakolev, predsednik spomenutog udruženja te dodaje da se kvalitet i broj pašnjaka dodeljuje i skladno tome koliko je stočar uticajan u određenoj opštini, bez obzira što je od zemlje možda udaljen i 50 kilometara. Kaže kako je mnogo takvih slučajeva u čitavoj zemlji. 

Ishrana na balama sena: Kanadski stočari ni po snegu ne odustaju od ispaše stoke

"Za lokalne uzgajivače pašnjaka ili nema ili su im dati oni u lošem stanju", tvrdi on i naglašava kako evropski novac odlazi preduzetnicima za pašnjake koji se ne koriste. Smatra kako ova praksa predstavlja najveću shemu za krađu poljoprivrednih subvencija u poslednjih nekoliko godina.

Premale kazne za kršenje pravila?

Njegovi proračuni pokazuju da vlasnici virtuelnih životinja za koje su im dodeljeni pašnjaci dobijaju subvencije za direktna plaćanja, a na jedan dekar (1000 m2, op.a.) iznos može doseći od 40 do 60 leva (preko 30 evra). 

Karakolev daje primer poljoprivrednika koji poseduje preko 150.000 dekara pašnjaka u dva okruga te za njih godišnje dobija do pet miliona leva subvencija. Nenajavljena inspekcija je otkrila da "poseduje" hiljade životinja "na papiru". Kazna za takav čin je administrativna i ide od 200 do 500 leva, što je od oko 100 do 255 evra.

Poljoprivrednici se pobunili

Da bi promenili apsurdnu situaciju, farmeri su Ministarstvu poljoprivrede predali predloge zakonskih promena. Uzgajivači insistiraju na tome da bi pri dodeli opštinskih pašnjaka prednost trebalo da imaju oni koji životinje uzgajaju upravo u toj opštini.

Drugi je predlog sankcionisanje zvaničnika koji se ne pridržavaju zakona, koje Karakolev naziva podmićenima i korumpiranima.

Na lokalnom nivou trebalo bi da postoji transparentnost o sorti, broju i vlasnicima stoke i, prema tome, trebalo bi se znati ko je koliko pašnjaka dobio iz javnog vlasništva, prema predlogu uzgajivača.

"Trenutna praksa mora da se zaustavi, jer se ljudi podstiču na stvaranje mnogih izmišljenih objekata sa još više takvih životinja. Zanimljivo je da oni uzimaju stvaran, ne virtuelni novac”, zaključio je.

Dobili novac iz EU fondova za uzgoj organske soje, a na poljima raste korov

Podsećamo, nedavno je u toj zemlji istraživačka novinarka, Valija Ačijeva otkrila prevaru korišćenja EU fondova i malverzaciju tamošnje poljoprivredne kompanije. Saznala je da stotine hektara poljoprivrednog zemljišta u selu Dabovo zasejano sojom - ali samo na papiru.


Tagovi

Pašnjaci Bugarska Prevare Finansiranje Ispaša


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u