Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 10.10.2018. 10:15

Valjevo želi da postane centar ovčarske proizvodnje

Valjevski kraj polako postaje značajan za ovčarstvo u Srbiji, a u perspektivi bi, pre svega, mogao postati i centar za proizvodnju priplodnog materijala.

Foto: Sanja Dovečer
  • 448
  • 66
  • 0

Dugogodišnjim radom PSSS Valjevo, uz podsticajne mere koje je grad izdvajao za ovčarstvo, došlo se do cifre od oko 60.000 ovaca na teritoriji Valjeva, od čega je oko 6.000 umatičenih grla sjeničke pramenke.

"Prošle godine, JP Agrorazvoj valjevske doline nabavila je 360 umatičenih grla, dok je ove godine nabavljeno još 300 i sva su podeljena zainteresovanim držaocima, a za oko 600 umatičenih grla, koliko su nabavili sami poljoprivredni proizvođači, dodeljene su subvencije u iznosu od 7.000 dinara", kaže Bojan Bošković, direktor JP Agrorazvoj valjevske doline.

Sjenička pramenka odlično prilagođena uslovima valjevskog kraja

Kako ističu stručnjaci, sjenička pramenka odlično je prilagođena uslovima koji su u valjevskom kraju. Ta ovca je, nakon dugog niza godina koliko se gaji u valjevskom kraju, ustalila svoje osobine zbog čega se više i ne može govoriti o oplemenjenoj sjeničkoj pramenki, već o sjeničkoj ovci, kaže Svetislav Marković, direktor PSSS Valjevo i dodaje:

"To je rasa adaptirana na relativno siromašne brdsko planinske uslove, koji su pretežno u valjevskom kraju, a isto tako bi se mogla prilagoditi i na uslove u istočnom delu Srbije koji su slični, ali i u Vojvodini. Sledeći korak je da se napravi prodor na ova tržišta i time bi se poljoprivrednicima koji se bave ovčarstvom u valjevskom kraju omogućilo da u narednih 20 godina imaju tržište za proizvodnju priplodnog materijala".

Plan - da Valjevo bude vodeće u ovčarstvu

Dugoročni plan je da Valjevo i valjevski kraj postane vodeći po broju grla ovaca u Srbiji. Kako bi se valjevski kraj promovisao kada je u pitanju ovčarska proizvodnja, sredinom septembra organizovana je 13. po redu Ovčarska izložba u Pričeviću, a odgajivači su u takmičarskom delu izlagali grla u više kategorija. Ove godine okupilo se 35 izlagača iz valjevskog kraja, sa 264 izloženih grla ovce sjeničke rase. Apsolutni šampion je Marko Perić iz Gunjaka, a u sklopu ove manifestacije po drugi put organizovan je i Festival jagnjećeg pečenja.


Tagovi

Valjevo Ovce Bojan Bošković JP Agrorazvoj valjevske doline Svetislav Marković PSSS Valjevo Sjenička pramenka


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.