Velike probleme imaju oni koji istovremeno zakolju nekoliko svinja, a ne odnesu uzorak svake na kontrolu, već misle da je dovoljno od jedne ili dve.
Stigao nam je period svinjokolja, a upravo tada se javljaju sporadični slučajevi zarazne bolesti trihineloza. Zbog toga, nadležni podsećaju da je pre upotrebe mesa i mesnih prerađevina od domaćih svinja ili ulovljene divljači neophodno uraditi trihinoskopski pregled odgovarajućeg uzorka. Jedino na ovaj način, zaštitićete sebe i svoju porodicu od ovog parazitarnog oboljenja čije posledice mogu biti vrlo teške.
Bolest može poprimiti i težak tok, što zavisi od količine unetih parazita i opšteg stanja pacijenta, odnosno njegovog imuniteta. Svi koji osete simptome oboljenja ili imaju saznanje da su jeli zaraženo meso, čak i bez simptoma, treba da se obrate lekaru na dalju dijagnostiku i lečenje.
Trihinela je parazitska bolest koju uzrokuje crv Trichinella spiralis koji se najčešće nalazi u mesu zaraženih životinja. Rasprostranjena je u svim zemljama gde čovek za ishranu upotrebljava sirovo, nedovoljno pečeno, sušeno, dimljeno ili salamureno meso ili mesne proizvode od domaće svinje i divljači koji prethodno nisu pregledani od strane veterinarske službe.
"Simptomi se mogu pojaviti nakon jedne do dve nedelje od infekcije i obuhvataju: bolove u stomaku, mučninu, proliv, groznicu, umor, bolove u mišićima i oticanje", rekao nam je dr vet. med. Dragan Puđa iz Bačke Palanke.
Kako objašnjava, prvo nastupa intestinalna faza kada dolazi do razvoja odraslih crva u crevima. Nakon toga sledi migracijska faza kada se larve oslobađaju i migriraju kroz telo, posebno u mišiće. Na kraju sledi mišićna faza tokom koje se larve integrišu u mišiće, uzrokujući bol i slabost. U slučaju otkrivanja prepoznatljivih simptoma, odmah se treba javiti lekaru.
"Lečenje uključuje antiparazitske lekove (mebendazol ili albendazol), analgetike za ublažavanje bola, a u težim slučajevima potrebno je bolničko lečenje."
Važno je znati, napominje naš sagovornik, da životinje kod kojih je prisutan ovaj parazit uglavnom ne ispoljavaju znake obolevanja. Zato je bez pregleda odgovarajućeg uzorka mesa nemoguće znati da li je ono bezbedno za upotrebu.
Velike probleme imaju oni koji istovremeno zakolju nekoliko svinja, a ne odnesu uzorak svake na kontrolu, već misle da je dovoljno od jedne ili dve.
Svinjokolja: Držite se četiri pravila za kvalitetno i zdravstveno ispravno meso
"Uzorak se uzima iz mišićnog tkiva, obično iz dijafragme. Zatim se šalje na analizu koju obavljaju isključivo veterinarske ustanove, stanice ili ambulante, kao i laboratorije specijalizovane za slične analize. Ove institucije su ovlašćene i opremljene za identifikovanje prisutnosti trihinele", naglašava naš sagovornik i dodaje da pregled mogu obavljati isključivo doktori veterinarske medicine sa licencom.
Meso zaraženih životinja, mesne prerađevine i drugi proizvodi nisu za ljudsku upotrebu. Takvo meso se obavezno uništava u skladu sa propisima.
"Analiza mesa na prisustvo trihinele nije skupa i predstavlja ulaganje u prevenciju. Troškovi lečenja zaraženih i potencijalne komplikacije mogu biti znatno veći, pa je provera mesa ključna za zaštitu javnog zdravlja", rekao je dr Puđa.
Kako dodaje, poslednjih nekoliko godina svest ljudi o ovoj bolesti je znatno veća, tako da je i porastao broj pregleda mesa na trihinelu. S obzirom na moguće posledice stručnjaci apeluju da potrošači kupuju meso i proizvode od mesa u ovlašćenim prodavnicama koje su pod stalnom sanitarnom i veterinarskom kontrolom, a ne na uličnim tezgama i mestima koja nisu proverena.
Tagovi
Autorka