Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 25.06.2016. 08:00

Veterinarski tehničar u proizvodnji mleka

Stevica Ivkov je veterinarski tehničar koji se bavi proizvodnjom mleka. Danas ima ukupno 68 grla holštaj frizijske rase goveda i proizvodi mleko ekstra kvaliteta.

  • 709
  • 32
  • 0

Porodica Ivkov od davnina se bavila stočarstvom, ali ozbiljna proizvodnja kakvu danas ima Stevica Ivkov iz Farkaždina, počela je da se razvija pre 15-ak godina.

Kao veterinarski tehničar proveo je tri godine u veterinarskoj službi, nakon čega je odlučio da se potpuno posveti proizvodnji mleka i u tom smeru nastavio da razvija ovu farmu koja je tada imala 16 muznih grla. Znao je Ivkov da je važno ulagati u štale i samu tehnologiju proizvodnje, ako misli da ovo bude ozbiljna proizvodnja.

Napravio je novu, moderniju štalu sa kliznim vezovima, koja je leti otvorena, a zimi se zatvara balama, i na taj način je rešio mnogo problema kao što su na primer amonijak i stres goveda. Modernizovao je i sam proces muže kako bi dobio ekstra kvalitet mleka koji danas ima. U novoj štali uveo je mlekovod koji mu to obezbeđuje.

Danas na muži ovaj proizvođač ima 34 grla, od ukupnih 68 grla holštajn frizijske rase, na koju se odlučio upravo zbog proizvodnje mleka koja mu je osnova proizvodnje. U proseku dnevno proizvodi oko 700 litara mleka sa prosečnom mlečnošću 20-24 litre u zavisnosti od broja zasušenih i sveže oteljenih krava.

Otkupnom cenom mleka ovaj proizvođač nije zadovoljan i kaže kako bi ona trebala da bude barem 4-5 dinara viša. A kako sam proizvodi i stočnu hranu, dodatni udarac je zadalo i smanjenje subvencija. Imaće to ozbiljan uticaj na njihovu mlekarsku proizvodnju.

Više o ovom proizvođaču i njegovim planovima za budućnost proizvodnje, saznajte u video prilogu koji sledi:


Tagovi

Veterinsrski tehničar Proizvodnja mleka Stevica Ivkov Holštajn rasa goveda Prosečna mlečnost Muzna grla


Partner