Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlekarstvo
  • 07.03.2017. 12:15

Vezani sistem za pomni nadzor

Milan Milovanović, iz Ovsišta kod Topole, sa ostatkom porodice brine se o 20 krava simentalske rase, koje u raspoređene u odlično organizovanom objektu. Odlučio se za vezani sitem, koji omogućava da svako grlo pomno isprati i kada je u pitanju ishrana i kada se radi o telenju.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 3.070
  • 150
  • 0

Milan Milovanović, iz Ovsišta kod Topole, sa ostatkom porodice brine se o 20 krava simentalske rase, koje su raspoređene u odlično organizovanom objektu. Priču su počeli sa šest grla, a simentalca su odabrali zbog lakog održavanja i zbog toga što se muška telad bolje prodaju.

Moderan objekat i dobra ishrana

Pri izgadnji objekta, Milovanović se odlučio za vezani sitem, koji omogućava da svako grlo pomno isprati i kada je u pitanju ishrana i kada se radi o telenju. Kapacitet je 30 grla na vezi i prostor za podmladak.

Najviše pažnje posvećuje se tehnologiji ishrane, jer bez kvalitetnog obroka, nema visoke mlečnosti.

"Obrok se sastoji od sena deteline, silaže, livadskog sena i koncentrata. Ne uspevam da proizvedem sve, samo silažu i seno, a koncentrat dokupljujem. Dobiju od svega po malo tokom dana", kaže Milan.

Prodaja mleka

Dnevna proizvodnja mleka kreće se od 200 do 300 litara, sa godišnjim štalskim prosekom od 15 litara. Moderni muzni sistem im je omogućio da proizvode mleko ekstra klase. Još jedna prednost je što nema problema sa mastitisom kod krava.

Mleko prodaje po ceni od 37,15 dinara mlekari iz Raške. Smatra da bi bila potrebna korekcija u ceni, od 40 dinara bez premije, za potpuno zadovoljstvo.

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Ovsište Milan Milovanović Simentalska rasa Vezani sistem


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao