Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 23.03.2016. 15:30

Video konferencija za efikasniju komunikaciju

Danas je, u okviru početka kampanje Programa mera za 2016. godinu, održan prvi konferencijski sastanak putem video linka između Uprave za veterinu i svih veterinarskih instituta u Srbiji.

  • 137
  • 6
  • 0

U organizaciji Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine danas je, u okviru početka kampanje Programa mera za 2016. godinu, održan prvi konferencijski sastanak putem video linka između Uprave za veterinu i svih veterinarskih instituta u Srbiji.

Cilj održane video koneferencije je upoznavanje sa elementima brze i efikasne komunikacije i razmene informacija i usaglašavanja načina sprovođenja terenskih aktivnosti.

Predstavljen novi Pravilnik o Programu mera zdravstvene zaštite životinja za 2016.

Prikazane su prezentacije o pravnom okviru, procedurama i instrukcijama za sprovođenje svih poslova iz oblasti zdravstvene zaštite životinja. Predstavljen je novi Pravilnik o Programu mera zdravstvene zaštite životinja za 2016. godinu, instrukcije o načinu njegovog sprovođenja, protokolima za evidentiranje obavljenih poslova i izveštavanje. Posebno je istaknut značaj sprovođenja svih predviđenih poslova u cilju iskorenjivanja klasične kuge svinja, besnila, bruceloze, tuberkuloze, leukoze, ali i drugih bolesti. Analizirani su efekti monitoringa besnila i klasične kuge svinja i identifikovana područja gde je sprovođenje ispod očekivanog nivoa, kako bi se to što bolje unapredilo.

Najavljene opsežnije veterinarske kontrole

Najavljene su opsežnije kontrole veterinarske inspekcije pri sprovođenju Programa mera. Održane su konsultacije na temu iskorenjivanja klasične kuge svinja, sprovođenja sveobuhvatne vakcinacije u celoj zemlji, pre samog prestanka vakcinacije, kao i monitoringa efikasnosti vakcinacije protiv kuge svinja. Konstatovano je povećanje obuhvata vakcinacije u februaru i martu ove godine uz očekivanje da povećanje u narednim mesecima mora biti još veće, čak i do 100% u odnosu na prethodnu godinu. Danas je na konferenciji predstavljena i nova aktivnost - procena sprovođenja dobrih farmskih praksi na farmama svinja koju će sprovoditi veterinarske stanice i službe, čiji je cilj unapređenje nivoa biosigurnosti na farmama svinja, a što je od ključnog značaja kada se prestane sa vakcinacijom.

Informacije treba preneti i na teren

Dogovoreno je da veterinarski instituti i okružna inspekcija u narednim danima, organizuju regionalne epizootiološke sastanke na kojima će se informacije preneti i na terensku veterinarsku službu i inspekciju.

Uvođenje video konferencija kao sredstva komunikacije obezbeđuje pored bržeg plana reagovanja i upravljanja u kriznim situacijama, i spremnost relevantnih učesnika na brzo i adekvatno reagovanje, kako na pojavu tako i na otklanjanje krizne situacije. Potrebnu opremu obezbedila je Evropska unija, kako bi se formirali i ojačali nacionalni i regionalni centri za upravljanje vanrednim situacijama zbog pojave zaraznih bolesti životinja.

Foto:bigstockphotos.com;evgenius


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Evropska unija Veterinarska inspekcija Vakcijancija Svinjska kuga Besnilo Bruceloza Tuberkuloza Leukoza Zdravstvena zaštita životinja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u