Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 06.09.2017. 14:00

Virtemberg najzastupljenija rasa u Banatu

Na banatskim pašnjacima čokanska cigaja je u izumiranju, dok se najviše pažnje poklanja rasama virtemberg i il de frans.

Foto: Đorđe Simović
  • 446
  • 30
  • 0

Opštine Kikinda, Nova Crnja i Novi Kneževac nekada su brojale 80.000 ovaca. Danas ih je od 10.000 do 12.000. Uzgajaju se čokanska cigaja, virtemberg i il de frans.

"Ovčarstvom se bave gazdinstva koja imaju pristup pašnjacima. To su mali zapati, a proizvođači se odlučuju za intenzivniji uzgoj i korišćenje dopunske ishrane. Lokalna samouprava bi trebalo da omogući dostupnost pašnjaka i da podstakne proizvodnju priplodnih grla u reprocentrima", kaže za Dnevnik mr Dragutin Kovalik.

Umatičene ovce za unapređenje proizvodnje

Dodaje da je mera koja doprinosi unapređenju proizvodnje u ovčarstvu - umatičenje ovaca. To bi omogućilo praćenje proizvodnosti i genetske osnove, kao i načina držanja ovaca.

"Same mere stimulacije, koje se mogu ostvariti umatičenjem ovaca, nisu samo u podsticajnim sredstvima, nego i u tome da bi se poboljšao potencijal stada u gazdinstvima", napominje Kovalik.

U Adi, Kanjiži, Senti i Čoki ima oko 30.000 ovaca, a 7.200 je umatičeno. 80% čini rasa virtemberg.

Čokanska cigaja - autohtona rasa

Čokanska cigaja je pred izumiranjem, jer ne postoje reprocentri koji bi obezbedili kvalitetan priplodni materijal. Ona lako podnosi sušu, više nego previše padavina. Stvorena je na ovom podneblju, čiji joj pašnjaci najviše i odgvaraju. Uzgajivači kažu da ne može da je zameni nijedna druga rasa.

Foto: Đorđe Simović


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Virtemberg Il de frans Čokanska cigaja Dragutin Kovalik Banat


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.