Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AHS
  • 03.04.2020. 19:00

Više od 130 grla uginulo zbog afričke kuge konja

Konji koji pate od ove bolesti imaju groznicu praćenu visokom temperaturom iznad 39°C, otežano dišu, oči su im krvave, desni blede, a i gube na kilaži.

Foto: JumpStory
  • 227
  • 47
  • 0

Više od 100 grla uginulo je od afričke kuge konja (AHS) na Tajlandu, pokazali su podaci iz jugoistočne Azije. "Ova bolest se ovde nedavno pojavila. Do sada se nismo susretali s njom", rekla je za reuters izvršna direktorka Odeljenja za stočarstvo, Soravit Tanitoa.

Kako piše thehorse, ovo je prvo izbijanje takve bolesti izvan afričkog kontinenta nakon 30 godina. Tajlandska konjička federacija (TEF) je 30. marta obavestila da su 42 konja uginula od ovog virusa, a za samo par dana broj se više nego utrostručio.

Prema najnovijim podacima tamošnje vlade, uginuo je najmanje 131 konj, u četiri provincije. 

Konji pate od simptoma nalik groznici

"Zaraženi konji su u karantinu koju je naredila vlada kako bi se ograničilo širenje bolesti, a do sada nije zabeležen ni jedan slučaj pojave ovog virusa kod ljudi. Bitno je naglasiti i da nema povezanosti ovog virusa s COVID-19", kaže Tanitoa.

Mogu li životinje zaražene virusom Covid 19 bolest preneti na ljude?

Prema podacima Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) ova bolest je potekla iz središnjih tropskih regija Afrike odakle se proširila u južnu i severnu regiju tog kontinenta.

Konji koji pate od ove kuge imaju groznicu praćenu visokom temperaturom iznad 39°C, otežano dišu, oči su im krvave, desni blede, a i gube na kilaži. Ipak, ovaj virus ne uzrokuje uginuće kod svih slučajeva zaraze.

Spas u vakcinama?

"Iznenadna pojava AHS-a u zemlji udaljenoj 4.000 milja (oko 6.500 km) i to preko Indijskog okeana, od izvorišta zaraze izazvala je veliku zabrinutost", rekla je Monik Eliot, izvršna direktorka OIE. 

Izvor zaraze na Tajlandu je i dalje nepoznat, a smatraju da je prva zaražena životinja verovatno uvezena. Mišljenja su i da bi vakcine mogle da pomognu u rešavanju ovog problema, ali nisu još utvrdili koja bi tačno mogla pomoći.

ASH se javio i u Evropi krajem 1980-ih

U kasnim 80-ima ova se bolest pojavila u Španiji i Portugalu, a smatra se da je tamo dospela sa stadom zaraženih zebri koje su uvezene u španski zoološki vrt. Tada je uginulo više od 3.000 konja.


Tagovi

Afrička kuga konja Virusna bolest AHS Tajland Groznica Konji Bolest konja Simptomi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao