Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kumane
  • 02.05.2017. 16:15

Više stoke, nego stanovnika

Govedarstvo je glavna grana poljoprivrede, kojom se bave u selu kod Novog Bečeja - Kumane. Veselin Radišić je jedan od najvećih proizvođača mleka, ali kaže da će novo rešenje o zakupu državnog zemljišta ugroziti proizvodnju.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.296
  • 273
  • 0

Govedarstvo je glavna grana poljoprivrede, kojom se bave u selu kod Novog Bečeja - Kumane. Veselin Radišić je domaćin čiji su pradeda i deda uzgajali ovce. Tradicija je prekinuta, jer više nije bilo zarade. Rad sa kravama počeo je 1996. godine.

"Šest komada smo kupili i sa njima smo bukvalno počeli, sa dnevnom proizvodnjom mleka od 50 litara. Imamo izmuzište i muža je kraća i lakša. Imamo i državnu zemlju u zakupu, pa tako i dovoljno hrane", priča Radišić.

Jedan od najvećih stočara

Danas Veselin ima oko 200 grla stoke i dnevnu proizvodnju mleka od oko 1.800 litara. To ga čini jednim od najvećih proizvođača u kraju, gde se 40 domaćinstava bavi govedarstvom.

"Uglavnom imamo holštajn rasu, crveni i crni holštajn. Muznih krava ima oko 60, junica više od 40, bikove tovimo i godišnje prodamo 50. Prosek mleka je 30 litara po grlu, a kvalitet je ekstra klase", objašnjava Veselin.

Manje zemlje ugrožava opstanak

Zadovoljan je cenom i saradnjom sa mlekarom. Problem predstavlja rešenje o zakupu zemlje, koje je drugačije nego proteklih godina. Veruje se da će to unazaditi proizvodnju.

"Na primer, od 130 ha obradive površine koju sam radio, sada dobijam samo 30 ha i to na nekim drugim parcelama. Moraću da smanjim broj grla i količinu mleka, da bi bilo isplativo. Ako se kupuje hrana, nema neke matematike", zaključuje Veselin.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Veselin Radišić Kumane Govedarstvo Mleko


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)