Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 15.07.2022. 10:00

Vlada ograničila cene svinjskog mesa

Pored toga što je Vlada ograničila cene svinjskog mesa, ona je takođe donela i odluku o ograničenju visine marže pri prodaji pilećeg mesa.

Foto: Depositphotos/SonSam
  • 597
  • 196
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je Vlada Republike Srbije danas dopunila odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i to u delu koji se odnosi na cene svinjskog mesa, kao i na ograničenje marže pri prodaji pilećeg mesa.

Na osnovu te odluke, doći će do snižavanja cene u odnosu na prosečne cene u prodavnicama i to svinjske plećke za 173 dinara po kilogramu, svinjskog vrata za 218 dinara po kilogramu i svinjske slabine za 150 dinara po kilogramu, dok će istovremeno doći i do nivelacije cene svinjskog buta.

Vlada Republike Srbije donela je takođe odluku i o ograničenju visine marže pri prodaji pilećeg mesa na maksimalno 10 procenata.

Podsetimo, u marketima i mesarama u Pomoravskom okrugu cena kilograma svinjskog mesa je bila oko 600 dinara, a junećeg 1.300. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, meso je u aprilu ove godine bilo za 19,5 odsto skuplje u odnosu na isti mesec 2021.godine.

Kako na tržište svinjskog mesa utiče sukob u Ukrajini?

Od početka rata u Ukrajini, povećavaju se cene mesa kako u evropskim zemljama tako i u Srbiji. Ipak za poskupljenja, kažu stručnjaci, nisu kriva samo dešavanja u Ukrajini već i pandemija korona virusa pre toga. Od tada cene žitarica i goriva neprekidno rastu što je dovelo i do poskupljenja mesa i druge hrane.

Kupci kažu da i dalje kupuju meso, ali u manjim količinama tako da na trpezama nema mesa svakog dana.


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Cena svinjskog mesa Svinjsko meso Svinjska plećka Svinjski but Svinjski vrat Vlada Srbije


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.