Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povratak na selo
  • 31.08.2016. 13:30

Vratili se na selo i oživeli dedovinu

Vladimir Đorđević i Sanja Todorović u vaganju da li da se isele u inostranstvo ili u selo, odlučili da im je bolja varijanta da ožive njegovu dedovinu i počnu da gaje koze.

  • 18.224
  • 3.540
  • 0

Vladimir Đorđević, dramski pisac iz Kragujevca i njegova partnerka Sanja Todorović, po zanimanju pejzažni arhitekta, skoro su se doselili iz centra grada u selo Pajazitovo. Na imanju Vladimirovog dede oni gaje stado od 20 koza i prave sir. Kako u šali kažu, nisu partneri samo u životu, nego i u poslu jer im je cilj da potpuno ožive ovo domaćinstvo i solidno zarađuju od kozjeg mleka, sira i surutke.

Deda im ostavio radna mesta

Vladimir Đorđević sa svojim kozama

Oboje su deca iz grada. Sanja je deset godina živela u Africi. Vladimir je dramski pisac sa preko trideset napisanih drama, od kojih se većina izvodi na pozorišnim scenama širom Srbije. Njihova životna dilema bila je da li da se isele u inostranstvo ili dođu na selo.

"Vagali smo šta da radimo. Od kulture ovde teško može da se živi. Istovremeno smo stalno bili pod stresom. U betonskom soliteru osećali smo se skučeno i nervozno. Kada smo stavili na papir čime uopšte raspolažemo, na vidiku se pojavilo imanje mog dede sa kućom, štalom i 6 hektara zemlje. Sanja i ja imamo slične poglede na život i delimo iste vrednosti, pa smo tako smo došli do dogovora da ovde počnemo novi život i posao", objašnjava Vladimir.

Upala mišića od muže

Došli su u Pajazitovo svesni da imaju mnogo posla, najpre oko sređivanja same kuće i okućnice. Srećna okolnost je bila ta što nisu morali da ulažu veliki novac u renoviranje objekata, pa su koze sa minimalnim izmenama odmah imale odgovarajući smeštaj.

"Nabavili smo 20 francuskih alpino koza. U početku je bilo veoma naporno jer nijedno od nas nije naviklo na težak fizički rad. Po četiri sata ujutru i uveče smo muzli koze, tako da smo na kraju morali da pijemo lekove za ublažavanje bolova zbog upale mišića. Ali preživeli smo te početničke teškoće. Muka je bila i kad se završi jedan radni dan, zato što već sledećeg ponovo ustajemo u 5 sati ujutro. Sad, vidimo da život na selu nema kompromisa, ali nećemo zbog toga odustati. Naprotiv, ovo je potpuno drugačiji i bolji život od onog na koji smo navikli", dodaje Vladimir.

Iz Tanzanije došla u Pazajitovo

Sanja pravi fantastičan kozji sir

Njihov krajnji cilj je da imaju stado od 50 koza, koje bi dnevno davale oko 120 litara mleka. Za kilogram kozjeg sira, potrebno je 8 litara mleka. Vladimir je pored fakulteta završio i srednju veterinarsku školu sa odličnom praksom, tako da zna sve pojedinosti o gajenju životinja. U isto vreme konsultuje se i sa stručnjacima u vezi sa laktacijom ili ishranom koza. Osim što u štali dobijaju obrok, njihove koze izlaze i na pašu. Na imanju od 6 hektara ma dosta hrane za njih.

"A i komšije me mole da pustim koze u njihove vrzine jer u okolini ima dosta zapuštenih imanja prepunih lekovitog bilja, koje na kraju završi u kozjem mleku", zaključuje Vladimir.


Tagovi

Vladimir Đorđević Sanja Todorović Koze Laktacija Kozji sir Surutka Pejzažni arhitetka Dramski pisac Pajazitovo Kraguejvac Laktacija Lekovito bilje Sirenje


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)