• Proizvodnja mleka
  • 13.09.2017. 14:00

Vrtište: Simentalke najisplativije

Danijela Radosavljević iz Vrtišta ima krave muzare simentalske rase, za koje kaže da se najlakše prilagode i da su najisplativije.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 766
  • 62
  • 0

Danijela Radosavljević iz Vrtišta kod Niša bavi se mlečnim govedarstvom, zajedno sa suprugom. Prvu kravu kupili su pre 10 godina. Danas imaju 12 muznih krava i dve junice. Dnevno predaju od 150 do 220 litara mleka.

Simentalska rasa krava

Imaju krave simentalske rase. Znanja su skupili na austrijskim farmama, koje su posetili pre nego što su se upustili u proizvodnju. Kažu da se ova rasa najlakše pilagođava našem području, a i da je najisplativija.

Proizvode hranu za krave

Radosavljevići na 40 ha imaju ratarsku proizvodnju, za ishranu grla.

"Radimo kukuruz, stočni grašk, ječam, pravmo senažu i silažu i time hranimo naše kravice. NIšta nam ne treba od fabričke proizvodnje. Sve radimo sami, osim poslova veterinara", kaže Danijela.

Problem - novac

Problemi su neredovne uplate od strane države, ali i nemogućnost da završe štalu, koja je rađena prema svim standardima. Kako kaže Danijela, analize koje rade mlekare koje otkupljuju mleko ne mogu da provere, a nisu zadovoljni obaranjem cena.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Danijela Radosavljević Vrtište Simentalska rasa Krave Mleko


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Što je poezija u književnosti, to je rezidba u voćarstvu", je rečenica koju je profesor Zoran Keserović često ponavljao na predavanjima kako bi istakao važnost rezidbe u proizvodnji svake voćne vrste.