Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup vune
  • 27.08.2017. 17:00

Vuna iz Srbije ima kupce u Bugarskoj

U sezoni, Zečevići iz Prnjavora dnevno sortiraju prema klasi i do 12 tona vune. Najveći kupci su Bugari, a zaliha vune nema. Ipak, ove godine cena je niža od prošlogodišnje.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.026
  • 89
  • 1

Prema podacima Zavoda za statistiku, gotovo dva miliona ovaca gaji se u našoj zemlj, tačnije milion i 700.000. Najviše je u Vojvodini - oko 270.000, dok se ostatak nalazi u centralnoj i južnoj Srbiji.

Oživeli otkup vune

Osim za tov i priplod, grla su nekada bila na ceni zbog vune. Ipak, do pre 15 godina, otkup je gotovo zamro. Dragan Zečević iz Prnjavora, jedan je od retkih koji se ovim bavi, a vunu izvozi najviše u Bugarsku.

"Počeli smo tako što smo snabdevali Pirot, a oni su radili za Egipat. Potom smo uspostavili saradnju sa bugarskim firmama, koja traje već 15 godina. Oni otkupljuju velike količine. Radili smo i sa francuskim tržištem", objašnjava Zečević.

Ovca može da da i do pet kilograma vune, zavisno od rase. Vlakno prve klase je debljine od 18 do 21 mikrona ili druge klase, do 23 mikrona.

Stalno usavršavanje

Draganov sin Nenad poboljšao je kvalitet rada nakon obuke u Bugarskoj:

"Svemu me je naučila vlasnica fabrike kojoj prodajemo vunu, jer je vrhunski poznavalac. Izuzetno sam joj zahvalan. Kada imate znanje, onda je tu i uspeh. Bez znanja - ništa", priča mlađi Zečević

Klasiranje vune

U sezoni, Zečevići dnevno sortiraju prema klasi i do 12 tona vune. Pomažu im bugarski radnici, koji zajedno sa domaćim radnicima rade dva meseca. Najviše se otkupljuje vuna iz Šumadije i zapadne Srbije. Imaju svoje otkupne stanice i šišače.

"Na godišnjem nivou imamo od 800 do 1.000 tona i sve izvezemo. Zaliha nema. Ova godina je teška za vunarstvo, posebno na svetskom tržištu. To se odrazilo i na manju potražnju i na cenu", kaže Nenad.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Ovce Vuna Bugarska Nenad Zečević Dragan Zečević Prnjavor


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner