Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje ovaca
  • 26.02.2023. 07:30

Za odbijanje jagnjadi važna je kvalitetna hrana

Već od osme nedelje jagnjad dobija više energije od biljaka nego od mleka.

Foto: Depositphoto/pedro2009
  • 439
  • 25
  • 0

Odbijanje jagnjadi je zahtevan posao, jer se teško odvajaju od majki. Prednosti su što se ukupna potreba stada za hranom smanjuje, a životinje se mogu hraniti prema njihovim individualnim potrebama. Kada se mladunčad odvoje, potrebe ovaca su manje, jer prestaju jesti za dvoje.

Starost jagnjadi se kreće od 12 do 14 sedmica, a može i nešto ranije kada su u dobroj formi i ako obezbedimo visokokvalitetnu hranu. Njihov burag je potpuno razvijen osam nedelja posle jagnjenja. Tada počinju da dobijaju više energije iz biljaka nego iz mleka. Ovo je period kada ovce i mladunčad počinju da budu konkurencija za hranu.

Postepeno privikavanje na novu hranu

Suviše rano odbijanje i nekvalitetna ishrana stvoriće probleme u kasnijem životnom periodu. Takve životinje neće dostići potrebnu težinu, jer se ne mogu oporaviti bez obzira kako ih hranili. Ne dostižu pun reproduktivni potencijal. Kada su obe kategorije životinja u dobroj kondiciji, a trave ima dovoljno, razdvajanje može biti nešto ranije i sam proces se lako realizuje.

Važnu ulogu igra i sastav travnjaka (Foto: Ranka Vojnović)

Termin određujemo na osnovu brzine rasta jagnjadi, fiziološkog stanja životinja i dostupnosti hrane. Kada je prirast jagnjeta manja od 200 grama dnevno potrebno je što pre obaviti odbijanje i ponuditi kvalitetnu hranu. Pašnjak mora biti bogat zelenom, svežom travom, jer ona daje više energije i hraniva.

Potrebno im je obezbediti dovoljno koncentrata i kvalitetnog sena, trave. Kada otopli, ujutro se hrane koncentratom, a zatim idu na ispašu. Ulogu igra i sastav travnjaka, faza razvoja biljaka i udaljenost pašnjaka.

Kada i kako pomoći ovci kod jagnjenja?

Mladunčad koja su probala novu hranu dok borave s majkama lakše se privikavaju, a prilagođavanje traje tri nedelje. Zbog toga se seno, trava i koncentrati postepeno uvode dok su zajedno. Tada se obavljaju vakcinacije i tretmani protiv parazita. To smanjuje stres koji deluje na imuni odgovor, što ih čini podložnijim oboljenjima. Izmet odlučenih treba uzeti za uzorak i proveriti prisutnost parazita.

Izolovanje posle odbijanja

Kako bi se proces odvijao što lakše drže se izolovano posle odbijanja. Dovoljna je nedelja da se smire i ne traže svoje majke. Za to vreme mora im se obezbediti dovoljno kvalitetne hrane, čista voda i dobri uslovi smeštaja kako bi stres bio što manji.

Ovce se drže na lošijim pašnjacima, gde je manje kvalitetan biljni sastav, oko dve nedelje. To će smanjiti produkciju mleka i sprečiti pojavu mastitisa. Samo se iscrpljene ovce vode na bogatu ispašu da se oporave.


Tagovi

Jagnjad Odbijanje jagnjadi Ishrana jagnjadi Ovce


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovakve ruže krase skoro svaku baštu u Vranju.