Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 07.06.2023. 16:30

Za razliku od jagnjadi, jarad je skuplja nego prethodne nedelje

U Kragujevcu za razliku od jagnjadi, skuplja su bila jarad u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. Pad cene jagnjadi je zabeležen i u šumadijskom regionu, kao i u Kraljevu gde je dominirao iznos od 400 din/kg.

Foto: Depositphoto/YuliyaKirayonakBO
  • 197
  • 58
  • 0

Klaničari sa područja nišavskog regiona, po višim su cenama, u odnosu na prethodni period, otkupljivali telad simentalske rase, telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 470 din/kg, prenosi STIPS. Rast cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma zabeležen je na pijaci žive stoke u Požarevcu, jer je dominirao iznos od 490 din/kg. Prodajna cena tovnih bikova pomenute rase telesne mase preko 500 kiograma bila je viša tokom prve sedmice juna na stočnoj pijaci u Kraljevu, pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 360 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do rasta prodajne cene priplodnih krava. Promet se najčešće odvijao po ceni od 240.000 dinara po grlu. Tovna junad telesne mase preko 480 kilograma bila su skuplja na stočnoj pijaci u Somboru, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg. Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području južno-banatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 320 din/kg. Obim ponude bio je dosta slab.

U Somboru pad cene tovne junadi (Foto: Đorđe Lalić)

Pad otkupne cene tovnih bikova simentalske i holštajn-frizijske rase telesne mase preko 500 kilograma i tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma zabeležen je tokom prve sedmice juna u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Za tovne bikove pomenute rase klaničari su plaćali 280 din/kg, dok je dominantna cena tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma i tovnne junadi preko 480 kilograma iznosila 330 din/kg.

Pad cene prasadi?

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kraljeva na pijaci žive stoke u ovom gradu bila su skuplja prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, u odnosu na poslednju sedmicu maja. Dominirao je iznos od 470 din/kg. Prodajna cena prasadi telesne mase do 15 kilograma bila je viša u sedmici za nama i na pijaci žive stoke u Čačku. Dominirao je iznos od 470 din/kg. Na sročnoj pijaci u Somboru bila su jeftinija prasad, telesne mase od 16 do 25 kiograma (dominirao je 390 din/kg) i tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma (dominirao je 210 din/kg).

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu su, protekle sedmice, bila jeftinja prasad, telesne mase od 16 do 25 kilograma (420 din/kg), tovne svinje telesne, mase od 80 do 120 kilograma (220 din/kg), tovne svninje, telesne mase preko 120 kilograma (200 din/kg) i krmače za klanje ( 180 din/kg). Pad cena obe kategorije prasadi evidentiran je u sedmici za nama i na pijaci žive stoke u Loznici, jer su se grla telesne mase najčešće prodavala za 500 din/kg, dok je u kategoriji grla telesne mase od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 430 din/kg.

Više cene prasadi do 15 kg, od 15 do 26 kg - cena u padu (Foto: Depositphoto/kalinovsky)

U klanicama na području Loznice i ostalih mesta podrinjskog regiona, bila je niža otkupna cena prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominirao je iznos od 500 din/ kg. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma bili su jeftiniji na pijaci žive stoke u Smedrevu. Za razliku od njih viša je bila cena prasadi, telense mase do 15 kilograma, u odnosu na prethodni period.

Jarad - 230 din/kg

Na pijaci žive stoke u Smederevu je došlo do rasta prodajne cene šilježadi, pošto je dominirao iznos od 320 din/kg. Otkupna cena šilježadi bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je oznos od 280 din/kg. Reporteri STIPS iz Kragujevca, evidentirali su, tokom protekle sedmice, pad prodajne cene jagnjadi, na stočnoj pijaci u ovom gradu, jer je dominirao iznos od 400 din/kg.

Za razliku od njih skuplja su bila jarad u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do pada otkupne cene jagnjadi na 400 din/kg i rasta otkupne cene dviski na dominantnih 180 din/kg. Niža je bila prodajna cena jagnjadi protekle sedmice i na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominirao je iznos od 400 din/kg. Za razliku od njih viša je bila cena ovaca, pošto je dominirao iznos od 160 din/kg.

Pad prodajnih cena jagnjadi i jaradi zabeležen je u periodu od 29.5.2023. do 4.6.2023. godine i na stočnoj pijaci u Somboru. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 370 din/g, dok su se jarad najčešće mogla pazariti za 320 din/kg. Dominantna cena jagnjadi i protekle sedmice bila je 500 din/kg na stočnoj pijaci u Pirotu, uprkos dobroj ponudi ove kategorije ovaca. Klanice sa područja severnobačkog regiona vršile su otkup jagnjadi po dominantnoj ceni od 400 din/kg i ovaca po dominantnoj ceni od 120 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

STIPS Cena teladi Cena junadi Cena priplodnih krava Cena tovnih bikova Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena šilježadi Cena jagnjadi Cena jaradi Cena dviski Cena ovaca


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompot od šljiva je obavezan ;D