Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 05.02.2018. 14:00

Za stočnu hranu koriste insekte kao izvor belančevina

Kompanija iz Sijetla (SAD) razvila je tehnologiju uzgoja insekata, koji se hrane organskim otpadom i tako stvaraju visoko vredne belačevine, masti i hranjive materije koje se mogu koristiti u poljoprivredi. Insekti će se mleti u brašno i dodavati stočnoj hrani.

  • 188
  • 18
  • 0

Beta Hatch je kompanija sa sedištem u Sijetlu (SAD), koja uvodi proizvodnju insekata kao izvora belančevina u hrani za životinje. U tu je kompaniju nedavno investirao Kavalo (Cavallo) Ventures, koji inače rukovodi kapitalom Wilbur-Ellisa, jednim od vodećih proizvođača hrane za životinje.

Kompaniju je osnovala dr Virdžinija Emeri (Virginia Emery) 2015. godine i razvila tehnologiju uzgoja insekata, koji se hrane organskim otpadom i tako stvaraju visoko vredne belačevine, masti i hranjive materije koje se mogu koristiti u poljoprivredi. Insekti će se mleti u brašno i dodavati stočnoj hrani, navodi agprofessional.

Veliki uticaj na poljoprivredu

Ciljano tržište je uzgoj živine, ali bi istovremeno Beta Hatch mogao znatno da poremeti tržište stočne hrane kojoj je osnova riblje meso

"Drago mi je što radimo sa Wilbur-Ellisom kao jednim od vodećih proizvođača proizvoda za životinje i đubriva. Oni će nam biti od neprocenjive vriednosti, jer razvijamo novu industriju insekata kao novi deo prehrambenog sistema. Takođe, veze Wilbur-Ellisa sa dobavljačkim lancima i kupcima omogućiće nam da učinimo najveći uticaj na hranu za životinje i poljoprivredu", rekla je Emeri.

Endru (Andrew) Loder, predsednik kompanije Wilbur-Elis Feed kaže da je ovo ulaganje od ključne važnosti za njihovu strategiju rasta i inovativnu viziju.

"Tehnologija Beta Hatch omogućiće našim partnerima pristup svežoj, celogodišnjoj snabdevenosti proteina koja je i održiva i ekološki prihvatljiva", dodaje Loder.

Dodatni proizvod će biti i đubrivo od insekata, koje se može koristiti kao celovito organsko đubrivo za specijalne useve.

Insekti pre u ishrani životinja, nego ljudi

O insketima se sve češće govori i kao o alternativnoj hrani za ljude. Međutim, kako to ne prolazi baš glatko, čini se da će priča sa stokom bolje proći jer, stoka ne razmišlja o tome šta joj je to na tanjiru, nego pojede to što joj se da. Tim više ako će biti uzgojeno na organski i održiv način.

Foto: Punky_pinky / Pixabay


Tagovi

Stočna hrana Insekti u poljoprivredi Beta Hatch Wilbur-Ellis Virginia Emery


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.