Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov bikova
  • 20.02.2018. 10:15

Žabari poznati po tovnom govedarstvu

Porodica Lukić iz sela Žabari bavi se govedarstvom, a glava kuće, Zoran, kaže da mladi ovde ostaju, jer vide perspektivu u tovu bikova.

  • 2.338
  • 225
  • 0

Svega nekoliko stotina meštana živi u selu Žabari kod Valjeva. Međutim, gotovo su svi poljoprivrednici.  Preovlađuje govedarstvo, a tako je i u porodici Lukić, gde rade četiri generacije.

"Naše selo je najjače po stočarstvu, kada je reč o uslužnom tovu, u našem kraju. Ima preko 300 teladi. Mladi ostaju ovde i bave se stočarstvom", kaže Zoran Lukić.

Ova porodica opredelila se za proizvodnju mleka i mesa, imaju svu mehanizaciju i svojih 12 hektara zemlje. U zakup uzimaju još 20 hektara. Gaje kulture potrebne za ishranu stoke. 

"Trenutno muzemo sedam krava, a ostale su steone. Imamo 130 litara mleka dnevno. Imamo jednu junicu, šampionku. Sve su simentalke. Tovimo trenutno 31 bika", priča Lukić i napominje da je higijena izuzetno važna u ovom poslu.

Više o ovoj proizvodnji saznajte u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Žabari Mleko Meso Tov Krave Simentalska rasa Zoran Lukić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner