Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 26.04.2023. 16:30

Zabeležen je pad cene prasadi, jagnjad - 400 din/kg

Na stočnoj pijaci u Kraljevu niža je bila prodajna cena jagnjadi, pošto su se najčešće mogla pazariti za 400 din/kg, koliko je bilo i u klanicama na području raškog regiona.

Foto: Depositphoto/benedamiroslav
  • 254
  • 59
  • 0

Reporteri STIPS iz Kraljeva evidentirali su pad cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma u sedmici za nama, pošto je dominirao iznos od 760 din/kg. Pored teladi zabeležena je ponuda priplodnih junica, tovnih bikova, telesne mse preko 500 kilograma i krave za klanje. Prodajne cene ovih kategorijia goveda bile su na prošlonedeljnom nivou. U klanicama na području podunavskog regiona registrovan je pad otkupnih cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma na 500 din/kg i tovnih bikova simentalske rase telesne mase preko 500 kilograma na 330 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama južnobanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 320 din/kg. U klanicama na teritoriji braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi telesna mase od 350 do 480 kilograma, jer su ih najčešće otkupljivali po ceni od 500 din/kg. Obim ponude bio je prosečan, kao i broj otkupljenih grla ove kategrorije goveda. Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je rast prodajne cene krava za klanje, jer se prodaja odvijala najčešće za 220 din/kg uz prosečnu ponudu.

Jeftinija prasad, osim u Leskovcu

Obe kategorije prasadi bile su skuplje u poređenju sa prethodnom sedmicom na stočnoj pijaci u Leskovcu, pošto su se grla telesne mase do 15 kilograma prodavala po dominantnoj ceni od 550 din/kg. U kategoriji prasadi od 16 do 25 kilograma domnirao je iznos do 530 din/kg. U klanicama na području Loznice i okolnih mesta, takođe je došlo do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je dominirao iznos od 450 din/kg.

Reporteri STIPS-a su zabeležili pad cene prasadi telesne mase do 15 kilograma na stočnoj pijaci u Čačku u odnosu na prethodnu sedmicu. Najčešće su se mogla pazariti za 500 din/kg. U klanicama na području moravičkog regiona je izostala ponuda prasadi i ostalih kategorija svinja. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftninja u sedmici za nama na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominirao je iznos od 400 din/kg.

Ponuda grla je bila uobičajena za predpraznični period. Klaničari sa područja raškog regiona, takođe, su po nižim otkupnim cenama vršili otkup jagnjadi, jer je dominirao iznos od 400 din/kg. U klanicama na području podunavskog regiona došlo je do pada otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 350 din/kg i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 240 din/kg. Za razliku od njih viša je bila otkupna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 210 din/kg.

Pad cene jagnjadi - 400 din/kg?

Na pijaci žive stoke u Loznici je zabeležena prodaja dvadesetak jagnjadi. Dominantna cena ove kategorije ovaca dostigla je iznos od 450 din/kg, što ukazuje na rast cene. U klanicama na ovom području, takođe, je došlo do rasta otkupne cene jagnjadi na 450 din/kg. Klaničari sa područja Braničevskog regiona su podigli otkupne cene ovaca u odnosu na prethodni period, pošto se otkup najčešće odvijao za 220 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu je zabeležen rast cena jaradi na 390 din/kg i ovnova za priplod na nepunih 30.000 dinara po grlu. Za razliku od njih niža je bila prodajna cena jagnjadi, pošto su se najčešće mogla pazariti za 400 din/kg, uz prosečan obim ponude i tražnje. U klanicama na području raškog regiona, takođe, je zabeležen pad otkupne cene jagnjadi na 400 din/kg. Pad otkupne cene jagnjadi dogodio se i u klanicama na području pirotskog regiona u periodu od 17. do 23. aprila. Odkup se najčešće odvijao po ceni od 400 din/kg.

U klanicama na području Smedereva i okolnih mesta zabeležen je pad otkupnih cena jagnjadi i šilježadi, a rast otkupne cene ovaca u poređenju sa prethodnom sedmicom. Za otkupljenu jagnjad odgajivači su dobijali 350 din/kg, za šilježad 250 din/kg, dok je otkupna cena ovaca iznosila 170 din/kg. U klanicama na području Smedereva i okolnih mesta zabeležen je pad otkupnih cena jagnjadi i šilježadi, a rast otkupne cene ovaca u poređenju sa prethodnom sedmicom. Za otkupljenu jagnjad odgajivači su dobijali 350 din/kg, za šilježad 250 din/kg, dok je dominantna otkupna cena ovaca iznosila 170 din/ kg. Izostao je otkup jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena teladi Cena priplodnih junica Cena krava za klanje Cena junadi Cena prasadi Cena jagnjadi Cena jaradi Cena šilježadi Cena ovaca STIPS


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva