Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 11.06.2023. 18:00

Zabrana kaveza i bokseva koštaće sektor oko 6.700 miliona evra?

"Copa Cogeca" je napravila studiju koja pokazuje koliko će stočarski sektor biti pogođen novim merama za dobrobit životinja

Foto: Depositphotos/accept001
  • 135
  • 18
  • 0

Koliko će koštati zabrana držanja životinja u kavezima i boksovima je pitanje koje zaokuplja javnost u kontekstu predstojeće revizije Direktive o dobrobiti životinja. Kako se od Evropske komisije ne može očekivati studija o ovom problemu, kako tvrde u "Copa i Cogeca" koja okuplja evropske poljoprivredne organizacije i zadruge, naručili su prvi sveobuhvatni izveštaj kako bi bolje razumeli ekonomsko, socijalno i ekološko delovanje takvog predloga.

Niz je posledica

Rezultati ističu niz posledica koje su do sada bile potpuno zanemarene u javnoj raspravi. Uklanjanje kaveza moglo bi ovaj sektor koštati oko 6.700 miliona evra, izveštava Agronewscastillayleon.

Studiju su nedavno predstavila tri istraživačka instituta koja su radila na zahtev "Copa i Cogeca". Studija, zasnovana na poznatom CAPRI modelu fokusira se na dva sektora i tri scenarija: zabranu obora za prasenje za krmače i većim kavezima za koko nosilje s trenutnim prelazom do 2025. (scenario A), tranzicijom do 2035. (scenario B) i tranziciju za 2045. (scenario C).

Procurio dokument: Držanje životinja u kavezu će biti potpuno zabranjeno?

Zaključci koje su istraživači izneli su da će proizvodnja svinja biti smanjena između 23,6 i 8,4 do 0,5 odsto u zavisnosti od scenarija koji se razmatra. U zavisnosti od toga šta poljoprivrednici odluče, investicioni troškovi mogu da se kreću između 2.100 i 3.500 miliona evra.

U slučaju živinarske proizvodnje, pad bi trebao biti manji, ali bi se slične investicije mogle očekivati na nivou EU-27 u ukupnom iznosu od najmanje 3,2 milijarde evra.

Traži se više prostora za kokoške

Rašće uvoz svinjetine i jaja?

Pad proizvodnje bi mogao da ima reperkusije na trgovinski bilans EU. U većini scenarija potražnja domaćeg tržišta se ne smanjuje proporcionalno padu proizvodnje, što dovodi do vrlo snažnog povećanja uvoza, posebno svinjetine i jaja. S druge strane, izvoz svinjetine i jaja iz EU27 drastično opada.

Prema sva tri scenarija, trgovinski bilans EU27 će biti u deficitu u ovim ključnim vrstama stočarske proizvodnje do 2045. godine.

I još jedan problem

Pojaviće se još jedan veliki problem. Poljoprivrednici koji izvrše ove tranzicije neće imati koristi od tržišne premije za svoje proizvode, jer će celi sektor slediti isti put. Studija potvrđuje da će prelazak na alternativne sisteme smeštaja narušiti prihode ostvarene tokom vremena i ubrzati trend povećanja uvoza u trenutnom trgovinskom okruženju.

U slučaju da se postupno ukidanje razmotri do 2025. godine, prosečna proizvodna cena svinjskog mesa rašće za 47,4 odsto u EU-27, u poređenju s povećanjem od 3,7 odsto u slučaju jaja. Kada se odobri prelazni period od 10 ili 20 godina, povećanje proizvođačke cene svinjskog mesa je mnogo manje i izaziva umerenije šokove za potrošače.


Tagovi

Držanje u kavezima Kavezni uzgoj Ukidanje kaveza Troškovi Copa Cogeca Dobrobit životinja Direktiva Investicioni troškovi Prelazni period Posledice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.