Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donacija steonih junica
  • 18.08.2015. 15:00

Zahvaljujući subvencijama, stočari povećali stada

42 stočara sa područja Grada Zrenjanina uvećalo je svoj stočni fond za ukupno 60 steonih junica visokokvalitetne simentalske rase. Reč je o subvenciji lokalne samouprave, a stočari imaju obavezu da prvo žensko tele težine 200 kg vrate lokalnoj samoupravi, koja će ga proslediti drugim stočarima.

  • 419
  • 223
  • 0

Vreme predviđeno za odabir visokokvalitetnih junica simentalske rase, njihov transpot iz Austrije i tidesetodnevni karantin u štalama Fruškogorske mlekare je završeno. Steona grla stigla su do svojih novih vlasnika, stočara sa područja Grada Zrenjanina i predstavljaju vid subvencije ove srednjobanatske lokalne samouprave.

Dodeljeno 60 steonih junica

Među 42 stočara, kojima je dodeljeno 60 steonih junica, a koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinsta je i Dragana Mijatov iz Taraša. Dragana je stub svoje porodice i nosilac gazdinstva, te veći deo brige o muznim grlima pada na nju jer su sin i suprug u radnom odnosu.

Isporuka junica
Isporuka junica iz Austrije

"Naše "Švabice", kako ih od milošte zovemo, otvaraju nam nove perspektive u mlečnom govedarstvu", radosno kaže ova vredna žena te dodaje: "Reč je o odličnoj genetici i razlika između naših dosadašnjih grla i ovih junica je uočljiva na prvi pogled. Do sada smo imali sedam muznih krava simntalske rase, kao i pet crnog i tri crvenog holštajna. Naše krave uglavnom idu na ispašu, tako da je dnevna količina mleka po grlu oko 25 litara, što zavisi od rase. Zbog loše ispaše, koju je prouzrokovala suša, štalski prosek je pao na 20 litara. Silažu do sada nismo pravili, jer u dvorištu nismo imali prostora da je skladištimo. Sada smo kupili još jedan plac, koji će nam između ostalog služiti i u te svrhe. Inače, naše "Švabice" u startu imaju poseban tretman. Posebno vodimo računa o ishrani. Dobra zob, soja pomešana sa suncokretovom sačmom, premiksi, vitamini, ništa ne sme da fali", objašnjava Dragana Mijatov.

Mijatovi planiraju da svoje stado uvećavaju koliko god je to moguće. Kažu da je mlečno govedarstvo isplativo i ako to možda na prvi pogled ne izgleda tako. Mleko isporučuju zrenjaninskom Mlekoproduktu po ceni od 24,77 dinara po litri, plus sedam dinara premije.

"Otkupna cena mleka je pala, ali očekujemo da će uskoro biti povećna. U dogovoru sa našim otkupljivačem, uskoro će moje domaćinstvo dobiti i otkupnu stanicu. Za početak, u stanici će se prikupljati samo mleko sa naše farme, no kako postoje nagoveštaji da u dogledno vreme ona postane sabirni centar i za druge stočare iz Taraša, pravimo je većeg kapaciteta. Uskoro ćemo zvršiti radove koji se odnose na isunjenje svih sanitarnih zahteva. Sve ovo sam ispričala kako bih istakla značaj ova dva subvencionisana grla. Želimo da naše stado u budućnosti zamenimo dobrom genetikom. Simentalke daju manju količinu, ali bolji kvalitet mleka. Uprkos činjenici da holštajn daje više mleka, nastojimo da u budućnosti sva grla budu simentalske rase.Osim toga, muška telad simentalske rase se mnogo lakše prodaju", kaže Mijatov.

Ova porodica je osigurala svoje junice i prilikom uzimanja pedigrea saznala da će za petnaestak dana biti i prinove, što je kod njih izazvalo posebno zadovoljstvo.

Subvencionisane junice kao matično stado

Junice iz Austrije
Ovakva genetika ne može da se kupi u Srbiji

I dok je mlečno govedarstvo tradicija porodice Mijatov iz Taraša, Miroslav Stankov iz Orlovata tek kreće u ovaj posao. "Ja sam od lokalne samouprave dobio dve steone junice. Ovaj projekat Grada Zrenjanina za mene je veoma značajan jer se grla ovakvog kvaliteta ne mogu naći na tržištu. Sve i da imamo novca, ovakvu genetiku ne možemo kupiti u Srbiji. U svojoj štali do sada sam imao svega tri krave. S obzirom na to da planiram da povećam proizvodnju mleka, odnosno da oformim farmu, ove junice će biti matično stado", kaže Stankov.

Važno je napomenuti da su stočari koji su dobili ove junice, u obavezi da prvo žensko tele težine 200 kilograma vrate gradu, a zatim će ono biti dodeljeno drugom stočaru.

Pomoć zrenjaninskim poljoprivrednicima se nastavlja

Gradonačelnik Zrenjanina
Gradonačelnik Janjić

u poseti domaćinstvu Miroslava Stankova

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kaže da su stručne službe procenjivale kome bi od poljoprivrednika najviše pomogla donacija i ukazao da je njegova namera da uskoro porazgovara sa stočarima, kako bi zajedno sagledali na koje sve načine lokalna samouprava može još da pomogne. "Ovo je samo jedan u nizu vidova pomoći ovdašnjim poljoprivrednicima jer je ova privredna grana zamajac celokupnog razvoja Srednjobantskog regiona. Planiramo da pomognemo voćarima, proizvođačima meda i ostalim primarnim proizvođačima sa teritorije grada", objašnjava Janjić.

U kasu Grada Zrenjanina godišnje se slije oko 35 miliona evra. Ovogodišnji agrarni bužet je 4 miliona evra. Ova sredstva se delom obezbeđuju iz budžeta, a delom od prihoda ostvarenih davanjem u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Inače, za 60 simentalskih junica, koje su kupljene na osnovu Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti stočarstva, na nivou ministarstava poljoprivrede Srbije i Austrije, koji je potpisan na poslednjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, planirani iznos sredstava je do 100 odsto od iznosa investicije bez PDV-a. Maksimalni iznos subvencije je do 300.000 dinara po grlu.


Tagovi

Subvencije Grad Zrenjanin Stočari Stada Austrija Fruškogorska mlekara Dragana Mijatov Taraš Genetika Grla Junice Muzne krave Simentalska rasa Holštajn Suša Silaža Ishrana Premiksi Mlekoprodukt Miroslav Stankov Orlovat Matično stado


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

468


Glasova: 41

Da 8,8%

Glasova: 427

Ne 91,2%

Pregled ankete

Pregled ankete