• Zaštita živine
  • 31.03.2020. 18:00

Zaštita živine od ptica grabljivica: Morke i CD-ovi samo neka od rešenja

Ptice grabljivice najopasnije su u kasnu zimu i u rano proleće kada imaju mlade. Jednom kada ulove prvu kokošku, dolaziće po još, sve dok znaju da mogu i da im je lov siguran.

Foto: JumpStory
  • 575
  • 58
  • 0

Sigurno ste se barem jednom, ako vaša živina šeta slobodno po dvorištu, susreli s nekom od divljih životinja. Pored lisica i šakala, opasnost predstavljaju i ptice grabljivice kao što su jastreb, kobac, orao mišar i drugi, a koje su najopasnije u kasnu zimu i u rano proleće kada imaju mlade. Jednom kada ulove prvu kokošku dolaziće po još, sve dok znaju da mogu i da im je lov siguran.

Kako biste ih onemogućili u tome, pročitajte naše savete

Otvoreni prostori ih privlače

Grabljivice vole otvorene prostore, jer tako imaju bolji zalet i lakše hvatanje plena. U dvorištu gde držite kokoške ili drugu živinu treba da ima mnogo drveća i grmlja kako bi živina mogla da se sakrije. 

Isto tako, između drveća možete provući uže, žicu ili neku platnenu traku kao prepreku slobodnom letu. 

Morke - glasno upozoravaju na napad

Ptice morke, iz porodica kokošaka, odlična su zaštita jer glasno upozoravaju kada primete grabljivice.

Mana im je da su jako bučne i to najčešće u kasne noćne sate, a mogu biti i agresivne prema drugim životinjama, pogotovo u doba parenja. Ako ni na koji drugi način ne možete zaštiti svoje kokoške, pokušajte s morkama, koje su inače poznate i po tome da hvataju i uništavaju zmije. 

Zaštita voćaka od divljači i glodara - ribljim uljem, svinjskom masti i ljudskom kosom?

Možete pokušati s veštačkom sovom ili jastrebom kog ćete postaviti na stablo, na vidljivo mesto. Ako grabljivica zaključi da je to tuđa teritorija, vrlo verovatno će otići negde drugde. Nemojte zaboraviti da svakih par dana promenite poziciju sove ili neke druge veštačke ptice koju koristite.

Iza pohoda kopca u dvorištu naše kolegice Julijane El Omari ostalo je samo perije

Isto tako, ako u blizini lete vrane ili kreje one će se vrlo rado ući u sukob s grabljivicom i oterati je. 

Stara ogledala, CD-ovi i drugi reflektujući predmeti

Po celom dvorištu, na krov, drveće i ogradu možete obesiti ogledala ili neke druge reflektirajuće predmete. Tako će grabljivice ometati vizualno.

Na grane drveća možete obesiti stare CD-ove koji će reflektovati svetlost i ometati ptice. 

Odlična ideja su i zvučnici koji emituju zvuke sova ili ljutitih vrana, a možete ih postaviti na zaštićeno mesto u dvorištu. 

Pas za mala dvorišta

U čuvanju živine može pomoći i pas, ali u tom slučaju pazite na pasminu. Neka to ne bude terijer ili lovački pas koji bi živinu mogao ugrabiti pre ptice. Pas će sačuvati živinu u manjim dvorištima. U slučaju da imate veliki prostor u kom su smeštene životinje, one će se raštrkati i pas neće moći paziti na sve u isto vreme. 

10 najboljih čuvara imovine i dvorišta

Mrežasti kavez koji se može prenositi 

Ako ništa od navedenog ne pomogne, a ne želite svoju živinu da držite stalno u zatvorenom prostoru, možete napraviti prenosivi mrežasti kavez. Pod u kavezu možete napraviti od široke žice tako da kokoške mogu nesmetano da pasu. Često ga premeštajte tokom dana tako da koke imaju sveži izvor hrane.

Ovo može biti i dobro rešenje i ako kokoške prete vašoj bašti ili cveću. 


Tagovi

Ptice grabljivice Živina Kokoške Zaštita CD Ogledala Pas Morka Veštačka sova


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.