Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uloga petla
  • 02.12.2022. 07:30

Zašto je kokoškama potreban petao? Koliko ženki dolazi na jednog mužjaka?

Kokoškama ne treba mužjak da bi nosile jaja. Čemu onda služi petao?

Foto: Depositphotos/alinoeprojekt
  • 7.714
  • 386
  • 0

Uzgajanje kokošaka i proizvodnja jaja za potrebe sopstvenog domaćinstva postaje sve interesantnije. Međutim, brojna su pitanja koja mogu da muče neiskusne uzgajivače: Kada koke nosilje počnu da nose jaja? Zašto je potreban petao? Koliki je broj ženki optimalan na jednog petla?

Nije potreban kokama za jaja

Nosivost je direktno zavisna od rase, ali i od uslova držanja, pravilne ishrane i drugih faktora. Obično mlade ženke pronesu kad su starosti od šest do osam meseci. Lake rase pronesu ranije od teških, mesnatih. Normalno je da snesu jedno jaje dnevno ili jedno u dva dana. Ono se kroz reproduktivni sistem kreće 12h i oko njega se formiraju proteini i omotači. Kad jedno snese, u organizmu se već posle 40 minuta počne da formira drugo.

Zašto kokoške zimi daju manje jaja? Pet pravila za bezbedan uzgoj

Kokoškama nije potreban mužjak da nose jaja. Jedini problem je što neće biti oplođena i iz njih se ne mogu razviti mladi pilići. Držanje petla ima svoje prednosti i mane. Ukoliko želite da imate piliće iz svog kokošinjca biće neophodan, jer bez njega nema oplodnje. Osim toga, on nadzire sve kokoške, a samim tim otkriva prisustvo grabljivica. Otkriva hranu i zove ostale da jedu, a pronalazi i mesto za gnezdo.

Petao nadzire kokoške i upozorava na prisustvo grabljivica (Foto: R.Vojnović)

Optimalan boj petlova u jatu

Na jednog mužjaka dolazi između 10 do maksimalno 15 ženki. Za lake rase, kao što je leghorn, optimalno je 12, dok je za teže bolje da ih je manje. Uobičajeno da ratuju i da se bore za prevlast u dvorištu i kokošinjcu. Dva petla se neće svađati pod uslovom da su odrasli zajedno. Ako se svađaju, potrebno je jato podeliti na dva dela i držati ih odvojeno.

Njegov zadatak je da zaštiti jato i zbog toga pojedini mogu ispoljiti izuzetnu agresivnost. Napadaju vlasnike, nemoguće je obaviti hranjenje, dolivanje vode u posude za piće, sakupljanje jaja. Takve je mužjake najbolje ukloniti. Pojedini mogu biti agresivni prema kokoškama, juriti ih. Tada je najbolje da se odvoji na dva do tri dana u zaseban prostor kako bi se odmorile i bile mirne. Ženkama može da čupa perje, nanosi rane oštrim kandžama što dovodi do infekcija. Ovo je češća pojava kod mladih petlova.

Uobičajeno je da ratuju

Kako bi razumeli ponašanje jata, treba znati da je vođa najsnažniji, najmudriji i najsnalažljiviji mužjak, za njim slede kokoške, na začelju su stare i stidljive, dok su sekundarni mužjaci na dnu društvene hijerarhije.


Tagovi

Kokoške Optimalan broj Petao Uzgajanje kokošaka Zloga petla


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.