Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prašenje
  • 09.10.2021. 10:00

Zašto je krmača agresivna prema prasićima nakon prašenja?

Za početak, najbolje je odvojiti prasiće dok se krmača ne smiri. Staviti u uklještenje i pregraditi prostor kako ne bi došli do nje, savetuje veterinarski stručnjaci.

Foto: Depositphotos/ accept001
  • 822
  • 87
  • 0

Nije česta pojava da nakon prašenja krmača pokazuje agresivnost prema prasadi što može rezultirati njihovim ranjavanjem ili čak smrću. 

Kako nam pojašnjavaju veterinarski stručnjaci, dva su razloga koja mogu dovesti do ovakve pojave. Prvi, ako se radi o nazimici, samo prašenje za nju je bio veliki stres. Verovatno je još sve boli, ne shvata šta se desilo, uznemirena je, prasići su joj nepoznati i plaše je kao i njihovo pištanje. 

Drugi razlog proizlazi od samog vlasnika. "Ako se ponaša prema njoj agresivno, tuče je, ona će isto tako postupati prema prasićima jer su manji i slabiji od nje“, ističu.

Odvojiti prasiće i pozvati veterinara

Pojava agresivnosti za svakog je uzgajivača neočekivana, pogotovo ako se s njome susreo prvi put. Za početak, najbolje je odvojiti prasiće dok se krmača ne smiri, staviti je u uklještenje pa ih povremeno puštati da se nazimica navikne na njih i sisanje. 

Ako se agresivnost nastavi, svakako treba pozvati stručnu osobu.

"Pre se mogao koristiti anestetik koji ju je smirio, uspavao i nakon nekoliko sati kada dođe k sebi, bilo je sve u redu“, objašnjavaju. Ali, dodaju da je taj anestetik sada zabranjen, kao i dosta lekova za životinje što svakako otežava situaciju.

Kao rešenje, neki veterinari savetuju davanje oksitocina za lakše lučenje mleka da bi se smanjila nervoza krmače. 

Normabel, rakija, nafta... sulude metode

Metode poput namakanja parčeta hleba u rakiju koje se potom daju krmači, mazanje ušiju alkoholom..., a koje će vam možda neko preporučiti, veterinari smatraju suludim pa upozoravaju da naučno nisu dokazane i da ih treba izbegavati.

Takođe, dosta uzgajivača preporučuje i korišćenje lekova za smirenje koje koriste ljudi poput Normabela, ali nigde nije istraženo kako oni deluju na životinje i koje posledice mogu imati stoga i takav način smirenja nikako ne treba koristiti. 


Tagovi

Prašenje Krmača Agresivnost Prasići Smirenje Sisanje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.